Lastbilar och personbilar varnar varandra i trafiken


2018-05-07

Bild: Volvo Group

Nu introducerar Volvo Lastvagnar en ny molnbaserad tjänst, Connected Safety, som gör att Volvolastbilar och Volvobilar automatiskt kan varna varandra vid riskfyllda trafiksituationer. Att två fordonstillverkare som är oberoende av varandra gör det möjligt för personbilar och lastbilar att dela realtidsinformation på det här sättet är banbrytande.

Connected Safety lanserades för personbilar av Volvo Cars 2016. När Volvo Lastvagnar nu introducerar motsvarande tjänst kan lastbilar och personbilar också varna varandra. Det är möjligt tack vare att de båda företagen delar säkerhetsdata mellan sina respektive moln.

– Ett utökat samarbete mellan olika aktörer är en av de viktigaste nycklarna till ökad trafiksäkerhet. Ju fler fordon som kan utbyta information i realtid om vad som händer ute på vägarna, desto mindre risk för att olyckor ska inträffa. Med Connected Safety öppnar vi dörren till framtiden med förhoppningen att även fler fordonstillverkare vill medverka, säger Carl Johan Almqvist, Traffic and Product Safety Director på Volvo Lastvagnar.

Connected Safety är utvecklad för att skicka en varning till övriga fordon i närheten som är anslutna till tjänsten när föraren aktiverar varningsblinkersen.
– Ett fordon som står stilla på vägbanan när siktförhållandena är dåliga riskerar att bli påkört bakifrån, vilket kan få svåra konsekvenser. En varning i god tid ger förare av andra personbilar och lastbilar som befinner sig på samma väg möjlighet att dämpa farten, anpassa sin körning till trafiksituationen och undvika en kollision, säger Carl Johan Almqvist.

På sikt kan molntjänsten utökas med fler säkerhetshöjande funktioner.
– I takt med att tekniken utvecklas och fler fordon kopplas upp kommer delad realtidsinformation att bli ett viktigt komplement till de intelligenta säkerhets- och förarstödssystem som finns i våra lastbilar idag. Connected Safety är början på en ny fas i vårt kontinuerliga arbete med att förbättra möjligheterna för förarna att köra säkert och förebygga olyckor, säger Emanuele Piga, Director Customer Solutions & New Services Development på Volvo Lastvagnar.

Volvo Lastvagnar introducerar inledningsvis Connected Safety på nytillverkade lastbilar i Sverige och Norge, där både Volvo Lastvagnar och Volvo Cars står för en stor andel av de fordon som nyregistreras varje år.

Fakta Volvo Lastvagnars Connected Safety





Källa: Volvo Group