Varbergstunneln ett steg närmare byggstart


2018-06-14

Regeringen har nu beslutat om järnvägsplanen för dubbelspår mellan Varberg och Hamra. Genom Varberg kommer järnvägen att gå i en tunnel under marken.

Den 31 maj 2018 beslutade regeringen om järnvägsplanen. Det innebär att planen nu har vunnit laga kraft.

Vi är jätteglada att regeringen äntligen har beslutat om järnvägsplanen som nu har vunnit laga kraft. Det innebär att vi nu kan anspråk på marken i planen. Det är en viktig milstolpe för projektet som innebär att bygget av tunelln under centrala staden och en dubbelspårig järnväg mellan Varberg och Hamra känns ännu närmare och verkligare, säger Per Rydberg, projektledare.

Planerad byggstart 2019

Byggstarten är planerad till slutet av 2019. Det är ett stort järnvägsprojekt som kommer att pågå i centrala Varberg med omnejd under cirka sex år.

– Vi bygger ut en järnväg som med den nya stationen kommer att gynna både person- och godstrafik och som bidrar till att utveckla och behålla en levande och attraktiv stadskärna i Varberg, säger Per Rydberg.

Med två spår i stället för ett mellan Varberg och Hamra kommer resorna på Västkustbanan att gå snabbare. Det innebär också att miljön förbättras, eftersom fler transporter kan flyttas över från väg till järnväg.

– Det som fortfarande återstår innan byggstart är miljötillståndet från Mark- och miljödomstolen, avslutar Per Rydberg.

Fakta: Vad är en järnvägsplan?

Järnvägsplanen är en lagstadgad del i processen att bygga järnväg och ger en detaljerad beskrivning av anläggningen som ska byggas, vilken mark som behöver tas i anspråk och vilka effekter det får på omgivningen.



Källa: Trafikverket