Svevia sköter vägunderhållet i Tierp


2018-06-25

Bild: Svevia

Under de närmaste fyra åren är det Svevia som på uppdrag av Trafikverket blir ansvarig drift-och underhållsentreprenör för de statliga vägarna inom driftområde Tierp.

Uppdraget handlar i huvudsak om att göra vägarna säkra och framkomliga. För att kunna göra det har Svevia en jourverksamhet som bevakar vägarna dygnet runt vardag som helgdag.

– Tierps driftområde präglas av kustlandskap och sträcker sig ungefär från där Dalälven möter Östersjön och fram till att Roslagens skärgård tar vid, säger Tomi Tikkanen, Svevia.

Under sommarsäsongen består vägunderhållet av löpande åtgärder som till exempel att laga sprickor och hål i vägbanan, sköta om vägmärken, vägräcken, kantstolpar, viltstängsel och underhålla diken och trummor så att vatten kan rinna undan. Vintertid handlar det om att ploga, halkbekämpa och vid behov forsla bort snö.

– Kustmiljö gör att mängden nederbörd kan skilja sig kraftigt åt mellan kust och bara några kilometer in i området. E4, riksväg 76 och väg 288 är de stora trafikstråken med godstrafik och pendlare inom området. Även kärnkraftverket Forsmark, som är en stor arbetsgivare i området påverkar trafikrytmen.

Totalt omfattar kontraktet vägunderhåll av 1100 kilometer väg, det sträcker sig över fyra år med möjlighet till ytterligare två optionsår och är värt cirka 28 miljoner kronor per år.




Källa: Svevia