Historisk satsning på spårtrafik i Uppsala


2018-06-29

Regeringen har i dag fattat beslut om statlig medfinansiering för byggnation av spårvägen Ultunalänken mellan Bergsbrunna och Södra staden i Uppsala kommun.

Tidigare i år fattade regeringen i den nationella infrastrukturplanen beslut om fyrspår mellan Uppsala och Stockholm samt ett nytt stationsläge i Bergsbrunna. Dagens beslut innebär att staten dessutom medfinansierar en utbyggnad av spårvägen Ultunalänken i Uppsala med upp till 900 miljoner kronor.

– Dagens beslut är ett genombrott för ett nytt sätt att planera och bygga hållbara bostäder. Nu bryter vi normen som inneburit att man planerat med bilen som utgångspunkt och går över till att planera för samhällen där gång, cykel och spårtrafik är utgångspunkten, säger bostadsminister Peter Eriksson. 

Den 22 december 2017 slutredovisade regeringens samordnare för större samlade exploateringar, Johan Edstav, de avtal som ingåtts med ett antal kommuner, bland annat Uppsala. Utöver att samordnaren ingått avtal med Uppsala kommun rörande fyrspår och ett nytt stationsläge i Bergsbrunna med tillhörande bostadsåtagande om 33 000 nya bostäder föreslog samordnaren att regeringen reserverar 900 miljoner kronor för en kollektivtrafiklänk, Ultunalänken, mellan områdena Bergsbrunna och Södra staden i Uppsala kommun. Regeringen delar samordnarens bedömning och har därför i dag beslutat om medfinansiering till projekt Ultunalänken.



Källa: Näringsdepartementet