Arriva kör ny busslinje i Ursvik


2018-08-23

Den nya linjen kommer att köras med SL's röda bussar och köras på förnybara bränslen.
Bild: Arriva
Den nya linjen kommer att köras med SL's röda bussar och köras på förnybara bränslen.

En ny busslinje kommer att testköras i Ursvik under perioden 23 augusti till 13 oktober. Arriva kommer att köra den nya linjen som Stadsbyggnadsprojektet i Ursvik bekostar. Syftet är att underlätta för resenärer att ta sig hem kvällstid.

Bussen kommer att kallas Ursviksbussen och får beteckningen 504Y. Under testperioden kommer Ursviksbussen att köras mellan klockan 21.00-24.00 torsdagar, fredagar och lördagar. Efter testperioden ska försöket utvärderas och då tas beslut om en eventuell fortsättning eller modifiering av trafiken.

Bakgrunden är att Stora Ursvik är ett av Sveriges största nya bostadsområden där utvecklingsarbetet har pågått sedan 2005. Här bor redan över 6 000 invånare som ska bli upp emot 20 000 när området är färdigutvecklat omkring 2026.

–Vi på Arriva är så stolta och glada att vi snabbt kan sätta in en ny busslinje på sträckan Ursvik-Hallonbergen och på ett effektivt sätt tillgodose kundernas behov. Det känns mycket tillfredsställande, säger Arto Parkkinen Enhetschef på Arriva Sverige AB.

Busstrafiken har förbättrats de senaste åren men framför allt på helgkvällar upplever många Ursviksbor att det finns ett behov av att lättare kunna ta sig till och från Hallonbergens T-bana, där den blå linjen från Stockholm möter. Därför vill Stadsbyggnadsprojektet i Ursvik, bestående av stora Ursviks KB, Bonava, Förvaltaren, HSB och Sundbybergs stad, under en testperiod undersöka om en inhyrd extrabuss kan vara en del av lösningen i väntan på en mer utbyggd ordinarie SL-trafik.

Robert Thorstenson, vd på Stora Ursviks KB berättar:

–Vi utvecklar Ursvik så att det ska vara riktigt bra att bo här, både idag och i framtiden. Här skapas en modern stadsdel med omtanke om människor och miljö, där man enkelt ska kunna klara sig utan egen bil. Cykelmöjligheterna är väl utbyggda, här finns en bil-pool och om ett par år kommer tvärbanan. SL har utökat busstrafiken, men vi vet att många Ursviksbor fortfarande tycker att det är lite knepigt att ta sig hem på helgkvällar.

Ursviksbussen kommer gå i skytteltrafik mellan sex hållplatser från Ursvik till Hallonbergen. Bussen hyrs in från Arriva och är en vanlig SL-buss med samma regler och riktlinjer för betalning, trivsel och trygghet som på andra SL-bussar. För att satsningen på Ursviksbussen ska vara hållbar även ur ett miljö-och klimatperspektiv kommer bussen att köras på den rapsbaserade biodieseln RME eller den förnybara dieseln HVO.



Källa: Arriva