Smålandshamnar Oskarshamn är först i Sverige med Titan LED mastbelysning


2018-09-04

Bild: Energisystem

Bild: Energisystem

Bild: Energisystem

Bild: Energisystem

Bild: Energisystem

Bild: Energisystem

Smålandshamnar Oskarshamn är först i Sverige att installera Titan mastbelysning från engelska Midstream. Pilotinstallationen i en 27m mast blev så bra att man fortsatte med ytterligare två master vid Gotlandsterminalen.

När Energisystem inlett samarbetet med engelska Midstream var det dags att hitta ett lämpligt Pilotprojekt. Smålandshamnar Oskarshamn hade ett perfekt projekt som erbjöd Titan-armaturerna en riktig utmaning: En 27m-mast i hamnen ensam skulle belysa en lageryta med 100m radie.

Masten hade tidigare använts som pilotinstallation när Energisystem lanserade 1 000W LED mastbelysning. Projekteringen visade att 12st Titan 560 skulle klara av uppgiften att lysa upp den 31 400m² stora ytan. Masten fälldes och Titan-armaturerna monterades i mastkronan, varpå masten återigen restes och den nya belysningen driftsattes. Montaget leddes av Vardö El och Peter Vilhelmsson.

Ringar på vattnet - Belysning av Gotlandsterminalen
Energisystems ljusmätningar efter installationen visade att Titan hållit vad som utlovats i projekteringsfasen. Medelbelysningen hade förbättrats och belysningen över lagerytan var avsevärt jämnare än tidigare.

Från Smålandshamnars sida beslutade man sig för att gå vidare med 2st 18m-master vid gotlandsterminalen. Energisystems projektering visade att 5st Titan 320 per mast skulle ge kraftigt förbättrad belysning på uppmarschområdet. Uppgraderingen till ny belysning var en förutsättning för att möta rådande belysningskrav.

Nya master utan att gräva
Efter besiktning från Scanmast konstaterades att de befintliga fundamenten var väl tilltagna och i gott skick, men att de hade ett gammalt bultmönster. Detta löste Scanmast genom att specialtillverka en adapter mellan de befintliga fundamenten och de nya masterna.

De nya masterna restes av Scanmasts entreprenör GMI och det elektriska montaget leddes återigen av Vardö El och Peter Vilhelmsson.

Verksamheten är nöjd
Claes Molldén, teknisk chef på hamnen och initiativtagare till projekten låter meddela att verksamheten är nöjda med den nya belysningen.

En positiv sak, menar Claes, är att armaturerna inte uppfattas som bländande. Den sofistikerade linstekniken fördelar ljuset med perfektion. Bländande spilljus minimeras eftersom det ändå inte gör någon nytta. Han tillägger också att ljuset är perfekt för hamnens övervakningskameror. 


Fakta i korthet:
27m Deltamast lageryta:
Innan åtgärd: 11st 1 000W samt 1st 270W LED-armatur
Installerad effekt inkl. drivdonsförluster: 11,3kW
Belysningslösning: 12st Titan 560 FH 575W
Installerad effekt inkl. drivdonsförluster: 6,9kW

Belysningslösning 2st 18m Deltamast Gotlandsterminalen:
Innan åtgärd: 10st 400W Högtrycksnatrium
Installerad effekt inkl. drivdonsförluster: 4,8kW
Belysningslösning: 10st Titan 320 FH 326W
Installerad effekt inkl. drivdonsförluster: 3,3kW
Minskad installerad effekt totalt 5,9kW (37 %)




Källa: Energisystem