Nya ledamöter till Kungliga Örlogsmannasällskapet


2018-09-28

Konteramiral Anders Grenstad.
Bild: Nicklas Gustavsson, Försvarsmakten
Konteramiral Anders Grenstad.

Vid Kungl. Örlogsmannasällskapets valsammanträde den 26 september valdes sex nya ordinarie ledamöter och en korresponderande ledamot in. Konteramiral Anders Grenstad valdes till ny ordförande och tar över efter direktör Michael Zell.

Kungl. Örlogsmannasällskapet, Sveriges marina akademi, är en av de kungliga akademierna och en av världens äldsta sjökrigsvetenskapliga akademier. Den instiftades 1771 och har till syfte att följa och aktivt verka för utveckling av sjökrigsvetenskapen och sjöväsendet i allmänhet.

Vid valsammanträdet den 26 september vid Sjöhistoriska Museet invaldes som ordinarie ledamöter GD Försvarsmakten Peter Sandwall, Kommendörkapten Anders Hörnfeldt, Kommendörkapten Björn Brenner, Advokat/sjörättsjurist Mattias Widlund, GD Sjöfartsverket Katarina Norén samt Kommendörkapten Per Nilsson. Som korresponderande ledamot invaldes den norske kommendören Sigurd Smith.

De nya ledamöterna kommer att presenteras vid Kungl. Örlogsmannasällskapets högtidssammankomst i Karlskrona torsdagen den 15 november.

– Jag vill hälsa de nya ledamöterna välkomna till Kungl. Örlogsmannasällskapet. De är väl kvalificerade för att aktivt arbeta inom akademien och stärka vår förmåga att uppnå våra syften, säger Michael Zell, nuvarande ordförande för Kungl. Örlogsmannasällskapet.

Ledamöterna arbetar aktivt utifrån de vetenskapsgrenar som ledamoten har fördelats till. Sällskapets vetenskapsgrenar är I Strategi, operationer och taktik, II Personal, utbildning och marinmedicin, III Maritim teknik och IV Sjöfart och andra verksamhetsområden av betydelse för sällskapets verksamhet.

"Unikt erfaren och väl skickad person"
Anders Grenstad valdes till konteramiral och kommer tillträda posten vid akademiens högtidssammanträde i Karlskrona den 15 november 2018.

Anders Grenstad är för närvarande chef för den svenska delegationen vid NNSC, Neutral Nations Supervisory Commission i Korea. Konteramiral Grenstad har tidigare närmast varit tillförordnad insatschef för Försvarsmakten och Marinspektör. Grenstad är vid sidan om Kungl. Örlogsmannasällskapet även ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien.

– Att i detta avgörande skede inom såväl världspolitiken och vårt närområde som för Sverige kunna lämna över till en så unikt erfaren och väl skickad person som Anders är en tillgång för akademien och en personlig förmån för mig själv. Det har varit ett hedersuppdrag att leda Kungl. Örlogsmannasällskapet under den senaste fyraårsperioden och jag gläder mig att kunna lämna över akademien i så goda händer, säger Michael Zell, ordförande för Kungl. Örlogsmannasällskapet, som innehaft positionen sedan 2014.



Källa: Kungl. Örlogsmannasällskapet