Säkerhet på cykel en viktig fråga för Växjö kommun


2018-09-28

Med anledning av den senaste cykelolyckan med dödlig utgång och med den ökade trafikintensiteten de senaste åren gör Växjö kommun ytterligare riktade trafiksäkerhetsåtgärder.

Växjö kommun anser att tiden sprungit ifrån den så kallade ”Lundamodellen” där cyklister leds ut i cirkulationsplatsen för att blandas med biltrafiken. På uppdrag av tekniska nämnden ska principer som säkerställer trafiksäkerheten för cyklister tas fram. Uppdraget gäller främst att säkra lösningar för större cirkulationsplatser med mycket biltrafik där cyklister ska ledas över via cykelbana istället för att blandas med biltrafik.

– När vi ser på trafiksäkerheten är det tydligt att infrastruktur och trafikbeteende går hand i hand för att skapa en säker plats för alla trafikanter. Växjö kommun behöver göra fler riktade åtgärder för cyklister, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande tekniska nämnden.

– Cykeltrafiken är en stor del i det hållbara transportsystemet, samtidigt måste cykeltrafiken vara säker för att bli långsiktigt hållbar. Växjö kommun arbetar intensivt med att skapa en säker och modern infrastruktur, säger Cheryl Jones Fur (MP), andre vice ordförande tekniska nämnden.

De principer som nu utvärderas ska användas för att se över de befintliga cirkulationsplatserna med början utmed Mörners väg och vid anläggning av nya cirkulationsplatser.




Källa: Växjö kommun