Skebäcksbron breddas för att öka trafiksäkerheten


2018-10-09

Bild: Örebro kommun

Skebäcksbron breddas för att öka trafiksäkerheten och få plats med både dubbelriktad biltrafik, cykelbana och gångbana.

– Trafiksituationen behöver förbättras vid Skebäcksbron. För att underlätta framkomligheten under ombyggnaden av Rudbecksgatan sköts arbetet fram ett år, men nu är det dags. Ombyggnationen kommer innebära att det blir smidigare för bilister, gångare och cyklister att ta sig över bron, säger Ullis Sandberg (S) ordförande i Programnämnd Samhällsbyggnad.

Vecka 44 börjar arbetet med att bredda Skebäcksbron. Breddningen innebär att det blir möjligt med två körfält, som skapar bättre framkomlighet för bilister och kollektivtrafik. Genom att bron breddas ökar också trafiksäkerheten och ger en tryggare miljö för cyklister och gående.

Det kommer att byggas en gång- och cykelbana på östra sidan samt en gångbana på västra sidan. Båda kommer ha skyddsräcken mot trafiken. Dessutom förbättras belysningen och gång- och cykelpassage över Universitetsallén görs säkrare genom hastighetsdämpande åtgärder.

Bygger bort långa köer och begränsad plats
– Det har länge varit en problematisk trafiksituation vid Skebäcksbron med långa köer och begränsad plats för gående och cyklister. Genom att bredda Skebäcksbron kan vi behålla den dubbelriktade fordonstrafiken som möjliggjordes i samband med ombyggnationen av Trädgårdsgatan/Alängsgatan. Samtidigt finns plats för både gång- och cykelbana, säger Henrik Emilsson, projektledare på Stadsbyggnad.

Arbetet beräknas vara färdigt vecka 24/2019 och bron stängs av under vecka 44/2018 – vecka 16/2019. Biltrafiken kommer att omdirigeras via Trädgårdsgatan och gående och cyklister hänvisas till Slussbron. Både blåljusorganisationerna och kollektivtrafiken är informerade. Under tiden som arbetet sker kommer ambulansen tillfälligt köra på Slussbron.

– Det är ett komplext och tidskrävande arbete att bredda Skebäcksbron. För att örebroarna så snart som möjligt ska få tillgång till bron öppnas den för trafik innan arbetet är helt färdigt, säger Yezen Osama, projektledare för ombyggnationen.



Källa: Örebro kommun