Dags för SM-kvaltävling i Stockholm för unga lastbilsförare


2018-10-09

Herman Borring, vinnare av Sveriges bästa unga lastbilsförare, Yrkes-SM 2018.
Bild: Evelina Carborn
Herman Borring, vinnare av Sveriges bästa unga lastbilsförare, Yrkes-SM 2018.

På torsdag den 11 oktober är det dags för SM-kvaltävling i transportteknik för unga lastbilsförare. Deltagarna kommer från gymnasieskolornas fordonsprogram, inriktning transport i mellansverige. Tävlingen i Stockholm är den första av sammanlagt tre kvaltävlingar där vinnaren från varje tävling går vidare till Yrkes-SM som arrangeras i maj 2020 i Helsingborg.

Tävlingen äger rum på Drivelab Big. Junkersgatan, Arlandastad. Aktiviteterna startar ca klockan 09.00 och pågår till ca 16.00 på torsdag den 11 oktober.

Intresset för kvaltävlingarna har under många år varit stort i hela landet.Tävlingarna speglar en yrkesförares vardag och innehåller praktiska moment som precisionskörning med lastbil och truck men också teoretiska moment av varierande slag. Varje kvaltävling består av cirka 10 tävlande.

Arrangör är TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, som är en paraplyorganisation med både arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn som medlemmar.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera ungdomar inte minst tjejer till ett yrkesval med stora möjligheter, både vad det gäller arbetstillfällen och framtida utveckling, och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Sigalit Slutbäck, VD på TYA.

Partners till kvaltävlingarna är Volvo Lastvagnar som ser till att tävlingarna kan genomföras med toppmoderna och ändamålsenliga fordon:

– Vi är mycket positiva till aktiviteter som inspirerar unga människor till ett bra och spännande yrkesval, samtidigt som det ger transportbranschen välutbildade förare med respekt för både trafiksäkerhet och miljö. Bra förare är avgörande för åkeriernas lönsamhet och vi är övertygade om att TYAs tävlingar för unga blivande lastbilsförare på sikt också bidrar till att göra yrket attraktivt, säger Jan Strandhede PR- och informationsansvarig på Volvo Lastvagnar Sverige.

EMV Utbildning är även de sponsorer till kvaltävlingarna.




Källa: TYA