Industriell hållbarhet för transport- och byggsektorn


2018-10-18

Bild: Kimmo Syväri

I samband med invigningen av den nya björkplywoodfabriken i Pärnu i Estland har Metsä Wood börjat publicera en ny bildserie under namnet ”Industrial Durability”. Bilderna visualiserar värdet av björkplywood för slutanvändare i urbana miljöer.

Med tilltagande urbanisering och mer e-handel ökar efterfrågan på björkplywood. Det byggs mest i städerna, och branschen behöver hållbar och lätt plywood för gjutformar till betong. Med e-handel behövs fler transportbilar som forslar varor till städerna. Golv och väggar i dessa lastbilar består av stora plywoodskivor. Men även de som tillverkar tyngre lastbilar och tåg behöver skräddarsydd björkplywood.

Metsä Woods nya björkplywoodfabrik invigdes den 3 oktober. När produktionen har nått full skala kommer fabriken att producera 50 000 kubikmeter högkvalitativ björkplywood per år. Det speciella med den nya Pärnu-fabriken är den stora variationen av skivor i storformat.

I lätta fordon som skåpbilar ger en golvskiva av flera faner ett tunnare men också mer hållbart golv än två separata. För tyngre lastbilar och tåg kan Metsä Wood erbjuda produkter som skräddarsys för varje användningsområde och i den kvalitet som branschen kräver.

Byggnationen blir effektivare med gjutformar av björkplywood, och de sparar både tid och pengar. Slutresultatet blir jämnt eftersom skivan har en yta som specialutformats för betonggjutning och det blir även tåligt och lätt att rengöra. Skivorna kan användas flera gånger, vilket är betydelsefullt ekonomiskt för branschen.

I den nya bildserien ”Industrial Durability” beskrivs värdet av björkplywood i det urbana samhället. Bilderna har tagits av den prisbelönta finska fotografen Kimmo Syväri.
– Utmaningen var att visualisera fördelarna med björkplywood i stadsmiljöer genom att helt enkelt visa Metsä Woods plywoodprodukter som de är, säger Syväri.
– Materialet är visuellt intressant, och slutresultatet blev en färgsprakande hyllning till industriella material.

Metsä Woods björkplywood tillverkas av hållbart nordiskt virke. Det har en utmärkt styrka i relation till vikten, och är därför en ekonomiskt fördelaktig råvara även för mycket krävande slutanvändare. Faneren som används på Pärnu-fabriken framställs i Äänekoski i Finland. Råvaran till faneren kommer huvudsakligen från skogar som ägs av Metsäkoncernens 104 000 ägarmedlemmar. Metsä Wood ingår i Metsä Group.



Källa: Metsä Group