100 procent förnybara drivmedel i VL-bussarna


2018-11-05

Bild: Region Västmanland

Region Västmanland var först i Sverige med att nå 100 procent förnybara drivmedel i kollektivtrafiken. Det visar rapporten öppna jämförelserna av miljöarbetet i regioner och landsting 2018 som nyligen publicerades.


Rapporten visar att andelen förnybara drivmedel nästan har fördubblats sedan 2009 då 57 procent av drivmedlet i kollektivtrafiken (bussar och tåg som körs på uppdrag av Region Västmanland) var förnybart.

– Det är glädjande att vi lyckats nå målet att Västmanlands ska ha en fossiloberoende kollektivtrafik, inte minst med tanke på att transportsektorn står för så stor andel av växthusgasutsläppen, säger Elin Dalman, miljöstrateg i Region Västmanland.

Positivt är också att antalet antibiotikarecept minskat kraftigt. Antibiotikaresistenta bakterier är ett stort hot mot den globala folkhälsan, samtidigt som att läkemedel som kommer ut i våra vattendrag är negativt för djur- och växtlivet. Sedan 2009 har antalet förskrivna antibiotikarecept minskat med 23 procent i Västmanland, från 367 recept per 1 000 invånare till 283 recept 2017.

Andra positiva resultat ur rapporten:





Källa: Region Västmanland