Nowaste Logistics etablerar Nordens modernaste lager för omnichannel


2018-11-06

Bild: Nowaste Logistics

Nowaste Logistics ingår avtal om att bygga ett nytt högautomatiserat lager för såväl butiksplock som e-handel. Lagret, som kommer uppföras i Helsingborg, blir drygt 11 000 kvadratmeter stort i ursprungligt uppförande och kommer bestå av en höglagerdel, ett större entresolplan samt en konventionell del för lagring av och plock från pall. Nowaste ingår avtal med Catena för fastigheten som skall stå klar hösten 2019. I den 20 meter höga höglagerdelen kommer en större skyttellösning inhysas som levereras av Knapp AB. Knapp har även fått uppdraget att leverera plockstationer, varumottagning och paketsortering. Lagret skall tas i drift vid månadsskiftet oktober/november 2019.

– Denna lösning blir den absolut mest effektiva logistikanläggningen i Norden för omnichannel och ren e-handel. Det vill säga att vi fullt ut kommer, för uppdragsgivare med både fysiskt butiksnät och e-handel, hantera både e-handelns och butiksvolymerna helt integrerat med varandra. Detta gör att stordriftsfördelarna kommer väl till sin rätt för bägge segmenten, berättar Christian Hallberg. 

Nowaste stärker därmed sin position som ett av de ledande logistikföretagen inom tredjepartslogistik och tror att denna lösning kommer vara attraktiv för många olika uppdragsgivare. Valet av samarbetspartners för automationen och fastigheten baseras kompetens och flexibilitet;

– Vi vill ha den bästa lösningen. Det som vi tillsammans med Knapp och Catena har tagit fram är vi väldigt nöjda med och kommer definitivt bli en ny milstolpe för Nowaste. Vi får med denna lösningen även en mycket flexibel skalbarhet som vi utveckla och växa i, säger Christian Hallberg.

– Vi är jätteglada och stolta för förtroendet att genomföra detta projekt tillsammans med Nowaste. Konsumenterna efterfrågar en mycket hög grad av service och allt snabbare leveranser, här bidrar vi med vår teknik och branschkunnande, berättar Malin Schäfer, VD Knapp AB.

– Att även ta med sig i denna satsning är att vi inte enbart fokuserar på hanteringen och lagringen utan även på det som sker därefter. Det vill säga distributionen. Genom smarta lösningar inom både mjukvara och hårdvara, kan hjälpa våra uppdragsgivare med att effektivisera. Bland annat genom att vi har en integrerad paketsortering för utgående volymer som idag blivit en flaskhals för många e-handlare, fortsätter Christian Hallberg. 

Att lagret placeras i Helsingborg för många fördelar med sig, inte minst ur ett logistiskt perspektiv med närheten till såväl E6 som E4 och hamnen. Nowaste har dessutom redan idag tio större lager i Helsingborg vilket nu utökas ytterligare och lagrets ursprungliga utförande om 11 000 kvadratmeter kan ökas upp rejält.

– Vi har funnit en lösning för fastigheten med Catena som gör att vi kan dubbla kapaciteten för både automationen och det konventionella lagret vilket känns oerhört tryggt. Vi har även en relation med Catena sedan tidigare vilken vi är mycket nöjda med och de vet vilka krav vi ställer på fastigheterna, säger Christian Hallberg. 

Fastigheten kommer uppföras i enlighet med Catenas uttalade miljöpolicy och innebär att lagret kommer miljöanpassas och certifieras genom Green Building. Göran Jönsson för Catena ser det fortsatta arbetet tillsammans med Nowaste som ett bra betyg på deras tjänster inom logistikfastigheter;

– Catena ser stor potential i utvecklingen av Logistikposition Tostarp och vi är glada att få fortsatt förtroende och kan stärka vår relation till Nowaste som är en kund som verkar i framkant av sin bransch. Det fortsatta samarbetet är ett kvitto på att vi som fastighetsägare bidrar till att vidareutveckla deras affär, konstaterar Catenas regionchef i Helsingborg, Göran Jönsson.



Källa: Nowaste Logistics