Se upp för väghållningsfordon i vinter – mörk olycksstatistik


2018-11-16

Rätt belysning på väghållningsfordon – avgörande för trafiksäkerheten.
Bild: Strands Fordonskomponenter AB
Rätt belysning på väghållningsfordon – avgörande för trafiksäkerheten.

Rätt varningsljus på vinterväghållningsfordon kan vara avgörande. Trafikverket misstänker ett betydande mörkertal med personolyckor knutna till dessa fordon. Försämrad sikt på grund av snörök är en av orsakerna till att trafikanterna inte upptäckt fordonet i tid.

Perioden med vinterväglag är inledd. Väghållningsfordon som sandar, plogar och saltar kan vara svåra att upptäcka, även i dagsljus. Vi vet lite om olyckor kopplade till dessa fordon, eftersom det statistiska underlaget saknas. Under åren 2003 till 2009 inträffade det 190 olyckor med personskador kopplade till vinterväghållningsfordon – men Trafikverket misstänker att mörkertalet är stort. 

Precis som vid trafikolyckor i samband med vägarbeten är det främst trafikanterna som skadats. I flera av olyckorna som rapporterats har trafikanterna inte sett plogbilen och dess belysning på grund av den snörök som bildats bakom och bredvid fordonet. 

– Många olyckor sker troligen helt i onödan. Det finns otroligt många bra alternativ med varningsljus, för både vägarbetaren och trafikantens fordon som ökar säkerheten, säger Johan Carlos, VD på Strands Fordonskomponenter AB.

Det orangea skenet från varningsljus påkallar effektivt uppmärksamheten när sikten är dålig, exempelvis genom snörök. Roterande varningsljus, blixtljusramper och portabla synkroniseringsbara blixtljus att placera längs vägen vid behov, är några exempel på belysning för ökad säkerhet längs vägarna.

– Vår ploglampa med värmelins är ett bra exempel på ny teknik som bidrar till ökad säkerhet. Den smälter effektivt bort snö och isbildning på lampan, vilket gör att ljuseffekten bibehålls och det är lättare blir upptäckt, förklarar Johan Carlos.




Källa: Strands Fordonskomponeter AB