Preem och norska Biozin i samarbete om mer förnybara drivmedel


2018-12-04

Bild: Preem

Preem och det norska företaget Biozin AS har tecknat ett samarbetsavtal gällande storskalig produktion av biodrivmedel med restprodukter från skogs- och träindustrin. Inledningsvis kommer en ny produktionsanläggning att uppföras i Jordøya i Åmli kommun, Norge.

Den planerade produktionsanläggningen uppskattas producera cirka 120 000 kubikmeter biozin® per år. Biozin® är en avancerad hållbar bioråolja med mycket goda hållbarhetsdata som kan raffineras på Preemraff Lysekil eller Göteborg till förnybart innehåll i drivmedel. Den planerade produktionsanläggningen i Jordøya beräknas vara i drift år 2022.

Projektet har precis avslutat en konceptstudie där fabrikens grundläggande design har fastställts. Nu fortsätter nästa steg där bland annat produktionsanläggningen ska projekteras. Projekteringen beräknas vara slutförd till slutet av 2019 och därefter tas det slutgiltiga investeringsbeslutet.

Preem går, i och med beslutet att fortsätta med projektet, in som delägare i Biozin Holding AS och investerar motsvarande 250 MNOK för att tillsammans med Bergene Holm AS driva projektet till investeringsbeslutet tidigt 2020. Det totala projektet uppskattas till ca 3,5 miljarder norska kronor.

Företagens gemensamma ambition är att etablera fler produktionsanläggningar i södra Norge.



Källa: Preem