Transdevs dotterbolag vinner stort sjötrafikavtal för mellersta skärgården i Stockholm


2018-12-05

Bild: Transdev

Trafikförvaltningen i Stockholm meddelade idag att Transdevs dotterbolag, Blidösundsbolaget, vinner upphandlingen av sjötrafiken för mellersta skärgården i Stockholm. Avtalet startar december 2019 och löper över 9 år, Blidösundsbolaget växer därmed till ett av Sveriges största skärgårdsrederier.

Uppdraget omfattar driften av 15 båtlinjer med utgångspunkt från Stockholm via Vaxholm till stora delar av mellersta skärgården, samt enstaka avgångar till södra skärgården. Blidösundsbolaget kommer trafikera linjerna året runt med Waxholmsbolagets 18 fartyg inklusive de historiska fartygen Norrskär, Storskär och Västan. Idag görs cirka 1 miljon resor inom trafikområdet med ca 30 000 tidtabellstimmar.

– Vi är väldigt glada och stolta över att ha fått Trafikförvaltningens förtroende att driva båttrafiken i mellersta skärgården i Stockholm. Vi har redan idag flera stora uppdrag för Trafikförvaltningen i Mälaren och norra skärgården med vårt rederi Blidösundsbolaget. Genom tilldelningen blir vi ett av de största skärgårdsrederierna i Sverige och vi kommer att bidra aktivt till en levande skärgård året runt och utveckla skärgårdstrafiken, säger Gunnar Schön, vd för Transdev Sverige AB.

Kontraktet omfattar även driften av restaurangerna i ångbåtarna och alla caféer i de övriga fartygen, samt med bemanning och tekniskt underhåll. Uppdraget ställer också stora krav på kvalitet, teknisk kompetens och utveckling i utförandet av trafiken.

– Blidösundsbolaget har en omfattande kunskap och erfarenhet av skärgårdstrafiken. I dagsläget har vi redan tre avtal med Trafikförvaltningen för sjötrafik. I och med detta avtal ökar vi ytterligare omfattningen. Vi kommer fortsätta vara en långsiktig och stabil partner med Trafikförvaltningen. Genom åren har våra passagerare lärt känna oss som ett pålitligt rederi med en mycket hög känsla för service och bemötande. I Vaxholms lokaltrafik har vi 96% kundnöjdhet, säger Niklas Oscarsson affärschef på Blidösundsbolaget.

Tilldelningsbeslutet kan överprövas fram till den 14 december.


Fakta om
Transdevs båtverksamhet: Transdev ger människor frihet att resa när de vill och hur de vill. Vårt erbjudande spänner över flera transport­slag, bland andra buss, tåg, spårvagn och båt. Transdev äger Styrsöbolaget i Göteborg som bedriver kollektivtrafik till sjöss i Göteborgs södra skärgård och över Göta älv på uppdrag av Västtrafik samt frakttrafik i södra skärgården på uppdrag av Göteborgs stad. Transdev äger sedan 2018 Blidösundsbolaget i Stockholm som har stor verksamhet inom upphandlad trafik och kommersiell nöjestrafik. Transdev har även fartygsverksamhet i Sydney, New Orleans och Rotterdam samt hybridbåtar i Toulon.



Källa: Transdev