Reguljärresor blir allt populärare – Viking Line ökar antalet turer på kundernas begäran


2019-01-08

M/S Viking XPRS kommer synas allt oftare på Östersjön i vår.
Bild: Viking Line
M/S Viking XPRS kommer synas allt oftare på Östersjön i vår.

De reguljära resorna på rutten Helsingfors–Tallinn ökar i popularitet. Viking Line ändrar tidtabellerna för Viking XPRS för att bättre svara mot den ökade efterfrågan. Från och med april sätts extra turer in på fredagar och söndagar.

Fartyget Viking XPRS kommer att köra flera turer från och med den femte april, då fartyget börjar trafikera rutten Helsingfors-Tallinn tre gånger per dygn på fredagar och söndagar. Den justerade tidtabellen motsvarar de önskemål som kunderna har kommit med. Efterfrågan på extra turer gäller särskilt reguljärresor från Finland till Estland och resmålet är allt oftare förutom Tallinn också andra orter i Estland eller Baltikum.

– Reguljärresorna ökar hela tiden. Estland och Lettland är mycket populära resmål och allt oftare fortsätter man resan från Tallinn till exempelvis Pärnu, Ösel eller Riga. Särskilt fredagar och söndagar är populära resdagar. Under dessa dagar har vi nu satt in nya turer för att göra resandet ännu mer flexibelt och bekvämt, berättar Viking Lines marknadsdirektör Kaj Takolander.

Under 2018 har också de korta Picknickdagskryssningarna, som Röda båtarna gjort sommartid, blivit populära. Framöver kan man alltid åka på Picknickdagkryssning på fredagar. En Picknickdagskryssning lämpar sig utmärkt till exempel för mötes- eller teamresor, shopping eller varför inte som en lättsam inledning på veckoslutet.

Kryssningsresandet har förändrats under de senaste åren. Bland annat Viking Line har noterat förändringar i passagerarprofilen. Antalet finländska dagskryssningspassagerare har minskat något och samtidigt har antalet passagerare på reguljärresor ökat bland finländska, estniska och internationella kunder.

– Kundprofilen har förändrats och marknaden har utvecklats. Kunderna förväntar sig upplevelser av kryssningarna. De vill äta gott, shoppa och njuta av kvalitetstid. Reguljärresorna mellan Helsingfors och Tallinn ökar hela tiden i och med att arbets- och studieresorna ökar i båda riktningarna, berättar Kaj Takolander.

Viking XPRS ligger i docka för service 21–24 januari. Fartygets får ett nytt lekrum för barn och Viking’s Inn Pub får ny inredning och ett nytt dansgolv. Till följd av ombyggnaderna är Viking’s Inn Pub och caféet Red Rose stängda 21–31 januari.

Den nya tidtabellen på rutten Helsingfors–Tallinn börjar gälla från och med den femte april. Under sommarsäsongen kommer också M/S Gabriella och M/S Mariella att göra extra turer.



Källa: Viking Line