Elbilen är klimatsmart - åtminstone på lång sikt


2019-01-10

En bränslesnål dieselbil är ibland mindre klimatbelastande än en elbil på kort sikt.
Bild: Kundkraft
En bränslesnål dieselbil är ibland mindre klimatbelastande än en elbil på kort sikt.

En bränslesnål dieselbil är ibland mindre klimatbelastande än en elbil. Men för att begränsa den globala uppvärmningen behöver oljeberoendet inom transportsektorn brytas, vilket gör att elbilen ändå är det mest klimatsmarta alternativet på lång sikt, menar Anders Kaijser som är VD för Kundkraft.

I höstas kom en rapport från konsultfirman Berylls Strategy Advisors, som visade att en elbil som tillverkas och drivs med el från kolkraft leder till större klimatpåverkan än en bränslesnål dieselbil. I rapporten kunde konsultfirman visa att produktionen av ett batteripack kräver upp till 74 procent mer koldioxid än den mängd som släpps ut vid tillverkningen av en snål, konventionell bil. Men det förutsätter att energin som används vid tillverkningen av batteriet helt och hållet kommer från kolkraft.


En dieselbil kan i dagsläget ha lägre klimatbelastning

Rapporten har fått kritik, eftersom det är sällsynt att all el som både driver en elbil och används vid produktionen är 100% baserad på kolkraft. I Sverige drivs exempelvis elbilar till mer än 98% av el från fossilfria källor som vind, vatten och kärnkraft.
– Samtidigt har rapporten en poäng. En slutsats är att en elbil som inte används så mycket i dagsläget är sämre för miljön, jämfört med om samma konsument istället köpt en bränslesnål dieselbil, säger Anders Kaijser som är VD för Kundkraft.

2017 publicerade Svenska miljöinstitutet (IVL) en rapport som visar att man skulle behöva köra en bensin- eller dieselbil i ca åtta år för att orsaka utsläpp motsvarande tillverkningen av ett stort elbilsbatteri (60 kWh).
– Räkneexemplet bygger på att man kör som genomsnittssvensken, dvs 1200 mil per år. Men om bilen används betydligt mindre så drar man inte nytta av de klimatfördelar elbilen medför när man använder den, menar Anders Kaijser


Elbilen bästa alternativet på lång sikt

Energimixen som används vid produktion och drift av elbilar förändras hela tiden, vilket innebär att data som bara är några år gammal kan ge fel slutsatser. I takt med att det globala energisystemet ställer om från kolkraft till fossilfria energikällor som vind, vatten och solkraft, blir elbilen mer och mer klimatvänlig.
– Om man lyfter blicken och ser vilka utmaningar vi står inför är elbilen trots allt det bästa alternativet, eftersom de flesta är överens om att vi behöver bryta oljeberoendet inom transportsektorn för att inte den globala uppvärmningen skall fortsätta öka, menar Anders Kaijser.

Bränslesnåla dieselbilar tar oss helt enkelt inte närmare ett hållbart energisystem även om de i dagsläge ibland belastar klimatet mindre än en elbil. 




Källa: Kundkraft