PiteEnergi skapar förutsättningar för ett smartare Piteå


2019-01-14

Bild: PiteEnergi

PiteEnergi kompletterar sitt fibernät med LoRaWAN, en trådlös infrastruktur för Internet of Things. Uppkopplingar med hjälp av sensorer som ökar möjligheterna att skapa smarta lösningar för invånare och företag.

– Vi vill skapa förutsättningar för ett smart Piteå och vara möjliggörare för fortsatt digital utveckling för både kommunen, företagen och våra invånare. Möjligheterna med att utveckla såväl samhällsnyttiga som kundnyttiga tjänster med hjälp av sensorer och datainsamling är enorma säger Johan Nilsson, affärsområdeschef Bredband på PiteEnergi.

LoRaWAN är en infrastruktur som genom radioteknik gör det möjligt att fånga upp signaler från sensorer. Sensorerna kan vara fasta eller placerade på rörliga saker. Exempelvis kan en soptunna med sensor meddela när den behöver tömmas, en uppkopplad parkering säga till när den är ledig eller en maskin som ständigt kan övervakas utan att någon behöver vara på plats.

PiteEnergi vill vara förberedda för framtiden och ser behov att skapa ett mervärde i kundernas lösningar. Tekniken med sensorerna är trådlös och har både lång räckvidd och batteritid vilket kompletterar övrig infrastruktur och kommunikation på ett bra sätt.

– Vi vill på sikt kunna erbjuda nya tjänster och har många ideér. Vi kommer att testköra ett antal olika case. Vi ser många möjligheter att göra Piteå till en ännu smartare stad, säger Johan Nilsson.




Källa: PiteEnergi