NCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbanan


2019-02-12

<span>Arbetstunneln Robothöjden kommer att bli 180 meter lång och fungera som tillfartstunnel/servicetunnel när tunnelbanan till Barkarby är färdigställd.</span>
Bild: Rolando Berty, NCC
Arbetstunneln Robothöjden kommer att bli 180 meter lång och fungera som tillfartstunnel/servicetunnel när tunnelbanan till Barkarby är färdigställd.

NCC har fått i uppdrag av Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana att anlägga två arbetstunnlar för utbyggnaden av tunnelbanans Blå linje från Akalla till Barkarby. Avtalet uppgår till cirka 75 miljoner kronor.

Under kommande år ska Stockholms tunnelbana byggas ut kraftigt. Som en del i detta arbete har NCC fått i uppdrag av Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana att anlägga två arbetstunnlar under Barkarbyfältet mellan E18 och Akalla.

Arbetstunneln Robothöjden kommer att bli 180 meter lång och arbetstunneln Landningsbanan blir 190 meter lång, tunneln Robothöjden kommer också att fungera som tillfartstunnel/servicetunnel när tunnelbanan till Barkarby är färdigställd.

− Detta är ett projekt med extra höga krav på hållbarhet där vi kommer att arbeta med hållbar vattenhantering, göra klimatförbättrande åtgärder och minimera resursutnyttjandet. Nu ser vi fram emot att genomföra bygget tillsammans med Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana, vilket blir det första steget för utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm, säger Joacim Tingstorp, affärschef NCC Civil East.

Projektet omfattar i huvudsak spontning, schaktning, bergförstärkning och tätning av tunnlar, bergskärning och ett vertikalschakt. Även vissa tillfälliga installationer så som ventilation, el och VA med funktionsansvar ska utföras och lämnas kvar till efterföljande entreprenader.

Den totala tiden för utbyggnaden är 12 månader med start i mitten av februari 2019.

Kontraktet är en utförandeentreprenad och uppgår till cirka 75 miljoner kronor. Affären orderregistreras i första kvartalet 2019 i affärsområde NCC Infrastructure.




Källa: NCC