Nytt färgtema på förslag för vägarbeten


2019-02-27

Limegult vid markering av vägarbete.
Bild: Berlex AB
Limegult vid markering av vägarbete.

Kan limegult bli den nya färgen för att säkrare markering av vägarbeten? SBSV, Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser, lanserar förslaget under mässan På Väg på Elmia i Jönköping den 13 – 14 mars. Limegult har i undersökningar visat sig vara tydligare att uppfatta för ögat och som genomgående färgtema på alla skyltar och markeringar skulle hela vägarbeten kunna ramas in som säkerhetszoner, menar SBSV.

– Limegult ger en tydlig och klar identitet av vägarbetsplatsen. Färgen har en bättre kontrast än någon annan färg och man ser den bättre både i dagsljus och i skymningsljus. Den används redan i dag på de flesta vägarbetskläder, säger Thomas Bergendahl, vd på Berlex AB, som arbetat med produkter för trafiksäkerhet i över 40 år.

Han är sammanhållande inom SBSV för att bygga upp ett helt vägarbetsområde i entrén till mässan På Väg, så att alla besökare kan se och uppleva vad en annan färg än dagens traditionella färger skulle kunna ge för intryck.

– När samma färg upprepas blir det tydligt för fordonsförare att de kör in i och befinner sig i ett vägarbetsområde där det kan ställas krav på trafiken för att säkerheten ska kunna upprätthållas för både vägarbetare, fordonsförare och oskyddade trafikanter. Inramningen blir därmed tydlig och lätt att uppfatta för alla som vistas där. Det blir även en tydlig märkning av var vägarbetet slutar, säger Thomas Bergendahl.


Större kontrastverkan
Limegult är redan känt som en färg med hög synbarhet.

– Vetenskapliga undersökningar har gjorts om upptäckbarheten. Det är därför alla varselkläder är limegula. Färgen används redan i dag i viss utsträckning i en del länder för att förstärka vägmärken. Tanken är att all tillfällig vägarbetsskyltning ska vara i denna färg. Exempelvis kan en vägvisare för en tillfällig omläggning till ett mål uppfattas direkt och tydligt. I dag är dessa skyltar orange. Det är bra, men limegult är betydligt bättre, menar Thomas Bergendahl.

– Svart text på limegul bakgrund ger en betydligt större kontrastverkan än exempelvis svart text på orange bakgrund. Det är därmed tydligare och lättare att förstå, speciellt för de som har defekt färgseende, så kallad färgblindhet. Gult uppfattas som gult, orange blir oftast något helt annat. Cirka tio procent av befolkningen har defekt färgseende, tillägger Thomas Bergendahl.


Effektfull förändring
SBSV arbetar aktivt med förslaget och hoppas det ska bli verklighet. Att visa upp det under På Väg är ett sätt att uppmärksamma vilken effekt den nya färgen skulle ha.

– Frågan drivs praktiskt av vår kommitté ”Varna och Vägleda” som främst har som syfte att få till en förändring via Transportstyrelsen. Från SBSV tar vi även upp frågan i våra kontakter med Trafikverket och Arbetsmiljöverket, liksom i andra officiella sammanhang. Förslaget är bra och det behövs något som ger en påtaglig förändring så att vägarbetsplatserna uppmärksammas bättre, säger Göran Fredriksson, företrädare för SBSV.

Förutom alla nya produkter på mässan bjuder På Väg på flera seminarier om trafiksäkerhet ur olika perspektiv, bland annat om nya rön när det gäller säkerhet för oskyddade trafikanter.

– På Väg har etablerat sig som en värdefull mässa och mötesplats för alla som på olika sätt, direkt eller indirekt, arbetar med våra gator och vägar. Vi ser fram mot givande dagar med ny kunskap och nya värdefulla kontakter mellan besökare, säger Stefan Carlsson, projektledare, Elmia AB.



Källa: Elmia