Norconsult utvecklar forskningscentrum i Lund


2019-03-01

Bild: COBE

I nordöstra Lund ligger två av Europas främsta anläggningar inom forskningsinfrastruktur. Området mellan dem ska nu byggas ut till ett Science Village med attraktiva torg, parkstråk och mötesplatser där Norconsult vann uppdraget att ansvara för projekteringen.
– Det är roligt att vinna ett projekt av denna storlek som syns mycket och som det talas mycket om, säger uppdragsledare Thomas Hedberg.

Science Village, området mellan anläggningarna, ska nu byggas ut med attraktiva torg, parkstråk och mötesplatser där Norconsult vann uppdraget att ansvara för projekteringen. Man planerar bland annat att bygga universitetsfilialer, gästbostäder, forskningsinstitut, service, gym, restauranger och caféer.

Genom området planeras även ett grönstråk som binder ihop Vindarnas Park med Kunskapsparken. Här kommer stor vikt att läggas vid de gröna inslagen i form av gröna stråk och vistelsemiljöer, med mycket växtlighet och träd i de hårdgjorda miljöerna samt den mer trädgårdslika Mölleparken.

– Det mesta vi levererar i projektet är inte annorlunda på grund av forskningsmiljön i sig, men några saker sticker ut. Exempelvis ska man utforma ”tankebubblor”, ett antal platser som ska fungera som små oaser för inspiration, träning eller avkoppling, berättar Thomas.

Området Science Village kommer också att trafikeras av spårvagnar. Max en tredjedel av resorna till och från området ska göras med bil. Detta i kombination med den internationella prägeln ställer höga krav på Norconsults leverans, och innebär många kompetensers involvering: Väg, gata, VA, belysning, landskap, konstruktion, miljö, geoteknik, BAS-P och även signalteknik.

– Vi kommer att inleda med en förprojektering där geoteknik och miljö tar prover. Samtidigt kommer vi att ta fram skisser för torg och parkytor och utreda vilka korsningar som behöver signal. Det är mycket som möts på den här ytan, och det kommer att ställa höga krav på samordningen mellan teknikerna, avslutar Thomas.



Källa: Norconsult