Engcon uppgraderar sina sorteringsgripar – anpassas för nya generationen tiltrotatorer och grävmaskiner


2019-03-02

Bild: Engcon

Engcon, världsledande tillverkare av tiltrotatorer, meddelar att de uppgraderar och anpassar sina sten- och sorteringsgripar mot den nya generationen tiltrotatorer och dagens grävmaskiner.

Det är nu 15 år sedan Engcon lanserade SK – sten- och sorteringsgripar – och det har genom åren blivit ett allt mer vanligt tillbehör för att göra grävmaskinerna ännu mer användbara och flexiblare. Med tiden har tiltrotatorerna utvecklats, fått nya viktklassningar och grävmaskinerna blivit starkare. Därför anpassar nu Engcon griparna för dagens krav genom att förstärka och göra dem mer anpassningsbara för tillbehör.

– Förutom att de nya griparna förstärks och anpassas bättre för nya generation tiltrotatorer och grävmaskiner, kommer vi att förbereda dem bättre för passande tillbehör, säger Johan Johansson, konstruktör på Engcon Group.

Johan Johansson berättar att griparmarna blir täta för att lättare behålla mindre material som annars rinner ur griparna och dessutom kommer de som standard att vara förberedda för att montera täckande sidoplåtar. Något som enligt Johansson kommer göra det enkelt och smidigt att göra en gripskopa av sten- och sorteringsgriparna.

Som tidigare kommer infästningarna vara skruvade och förberedda för Engcons automatiska oljekoppling EC-Oil, alla leder utrustas med expanderbult för att minimera glapp, skärstålen blir skruvade för enkelt byte samt att de är förberedda för att montera grävtänder på. De nya griparna kommer att finnas i sex olika storlekar för att passa grävmaskiner från 1,5 ton upp till 33 ton.

Först ut i nya gripserien blir SG12 med en grip-area om 0,34 m2 och den är då anpassad för att passa mot grävmaskiner i 6-12 tons-klassen. Tillverkningen beräknas starta sommaren 2019 men redan på Bauma 2019 kommer det att gå se engcons nya sten- och sorteringsgrip.



Källa: Engcon