Nya Hardox 500 Tuf slitstål sätter hårt mot hårt


2019-03-04

Med den nydesignade slitstarka lastskopan av Hardox 500 Tuf kan 24 ton material lastas med bara Märthätre skopor utan att överskrida den totala skopvikt som tillverkaren specificerat.
Bild: Winkelbauer
Med den nydesignade slitstarka lastskopan av Hardox 500 Tuf kan 24 ton material lastas med bara Märthätre skopor utan att överskrida den totala skopvikt som tillverkaren specificerat.

Michael Winkelbauer är den tredje generationen i ledningen av familjeföretaget Winkelbauer GmbH.
Bild: Winkelbauer
Michael Winkelbauer är den tredje generationen i ledningen av familjeföretaget Winkelbauer GmbH.

Winkelbauer GmbH i Österrike är en ledande leverantör av högpresterande skopor och annan utrustning för den europeiska marknaden. Företaget började tidigt använda sig av SSABs nya slitstarka stålsort Hardox 500 Tuf. Genom att uppgradera till det materialet kan Winkelbauers kunder lasta mer och förlänga livslängden på sin utrustning.

Hardox 500 Tuf är ett slittåligt AR (abrasion resistant) stål som passar perfekt för de högpresterande skopor som Winkelbauer tillverkar. Hardox 500 Tuf är den första slitplåten med hårdheten 500 Brinell (HB) som har egenskaper jämförbara med konstruktionsstål. Det ger hög hållfasthet, extrem hårdhet och garanterad seghet i en och samma slitplåt. Materialet erbjuder 70–100 procent längre livslängd än konventionellt AR-stål med 400 HB, och det har bättre skydd mot bucklor.

– Vi talar nu om för våra kunder att de har två gynnsamma alternativ: använda Hardox 500 Tuf för att göra skopan lättare, och få samma livslängd som du är van vid med en Winkelbauer-skopa, säger Winkelbauers VD Michael Winkelbauer.
– Eller använda Hardox 500 Tuf med samma dimensioner som tidigare för att få avsevärt längre livslängd och minskade kostnader tack vare längre serviceintervaller.


Hårt och segt, även i kyla
Genom att använda en tunnare dimension av Hardox 500 Tuf har den nya generationen av Winkelbauers kraftfulla lastskopor 10–16 procent lägre tjänstevikt med samma livslängd som den förra generationen. Det gör att lastvolymen kan öka med 6–10 procent vid samma totalvikt. För att uppfylla en speciell kunds önskemål konstruerade Winkelbauer en skopa som gör att operatören kan fylla en lastbil till den maximala kapaciteten på 24 ton med bara tre skoplaster. Det sparar 25 procent av den tid som krävs för en lastningscykel, och operatören vet att tre fulla skopor räcker.

Hardox 500 Tuf kombinerar de bästa egenskaperna i stålsorterna Hardox 450 och Hardox 500. Hardox 500 Tuf har en garanterad slagenergi på 27 J vid -20 °C och för 20 mm plåt ett typiskt värde på 45 J vid -40 °C. Det har också ett ovanligt smalt hårdhetsintervall på HBW 475–505. Den beräknade relativa livslängden för Hardox 500 Tuf är 85–100 procent längre än för Hardox 400 enligt beräkningar med WearCalc och TippCalc, baserat på glidande slitage från granit.


Snabbspår till produktion
Winkelbauer är imponerade, inte bara av kvaliteten på den nya stålsorten, utan även av SSABs orubbliga engagemang inom support och driftsäkerhet.

– I allmänhet skulle vi behöva en tidsram på 1–2 år för ett konventionellt test av nya material, säger Michael Winkelbauer.
– Den tiden har vi inte, och det är anledningen till att vi behöver en partner som vi kan lita på. Den service vi har fått från SSABs medarbetare ända från första början är alldeles unik, och den kvalitetsnivån hittar man inte i några konkurrerande produkter på marknaden. När SSAB lanserar ett material, vet vi att det håller vad det lovar.

Hardox 500 Tuf kan svetsas och bearbetas med samma slags utrustning som används för andra Hardox-stålsorter. Rekommendationerna om bockbarhet är desamma som för Hardox 450.

– Innan det gick i produktion experimenterade vi naturligtvis med materialet och testade svetsegenskaperna. Eftersom det är viktigt att minska svetsarna för att minimera produktionskostnaderna och få bättre prestanda, har vi analyserat slitmönstren och modifierat utformningen och konstruktionen av våra skopor för att få mesta möjliga nytta av de mekaniska egenskaper som Hardox 500 Tuf erbjuder, säger Michael Winkelbauer.
Källa: SSAB