Få bättre prestanda, bränsleekonomi, tillförlitlighet och flexibla installationer


2019-03-04

Cat-C9.3B-motor.
Bild: Pon Equipment
Cat-C9.3B-motor.

Pon Power lanserar nu hela Caterpillars produktiva, bränsleeffektiva och prestandaoptimerade EU steg V-motorer, för industrimotorsegmentet! Från tvåcylindriga C0.5 till 12-cylindriga, 32-liters C32. Målsättningen för Cat steg V-motorer inkluderar effektivare efterbehandlingssystem, förenklad installation i OEM-kunders maskiner och ökat mervärde för slutanvändare av OEM-maskiner – detta genom ökad produktivitet, ökad bränsleeffektivitet och enastående tillförlitlighet.

CatC9.3B-motorn till exempel, tilldelades emissionscertifiering enligt EU steg V över 10 månader innan branschens senaste och strängaste föreskrifter, infördes.

– Certifieringen av C9.3B är en spännande milstolpe för Caterpillar, säger Jeff Moore, produktchef, forskning och utveckling för 7,2- och 18-litersmotorer.
– Vi är övertygade om att denna mer okomplicerade och lättare motor med mer effekt och högre vridmoment kommer att uppfylla kundernas förväntningar på tillförlitlighet och hållbarhet. Caterpillar har plågat C9.3B-motorn i tester till gränsen av vad den tål både i laboratoriemiljö och i praktiskt arbete hos kunder. "


Fokus på förenkling, förbättring och enkelhet
Kärnan i den sexcylindriga, 9,3-liters C9.3B-motorn baseras på den motor som har tillverkats sedan 2011 och som loggat mer än 200 miljoner timmar i verkligt och tufft arbete i fält. Med en beprövad, tillförlitlig motorkärna i kombination med ett kraftfullt dieselpartikelfilter (DPF) har Caterpillar fokuserat utvecklingen av EU steg V-motorn på förenklad konstruktion, förbättrade prestanda och minskad komplexitet vid installationer.

C9.3B har en kombination av ett nytt common rail-bränslesystem med högt tryck med förenklade system för luft, el och efterbehandling och levererar en effekt på upp till 340 kW (456 hp) och ett vridmoment på 2 088 Nm (1 540 lb-ft) vilket resulterar i 18 procent mer effekt, 21 procent högre vridmoment och 12 procent lägre vikt jämfört med sin föregångare.

– Slutanvändarna kommer att uppleva att denna förfinade konstruktion ger dem högre prestanda, upp till 3 procent lägre bränsleförbrukning och suverän startkapacitet i kallt klimat, säger Jeff Moore.
– Den patenterade efterbehandlingen gör konstruktionen lätt och kompakt. Den är 39 procent mindre och 55 procent lättare än konfigurationen för EU steg IV/Tier 4 Final och den nya konstruktionen erbjuder transparent regenerering för att säkerställa optimal maskinprestanda och drifttid.

Som med alla Cat 9- till 18-litersmotorer, finns C9.3B i olika konfigurationer, inklusive dem med fabriksmonterade, motormonterade efterbehandlingssystem och kylare. Och totalt finns mer än 2 000 unika konfigurationer tillgängliga för C9.3B.

–Vi förstår att inte alla kunder har möjlighet att utforma, tillverka och validera på samma skala, säger Anders Larsson, affärsområdeschef för motorer inom industri, marin och järnväg vid Pon Power.
– Av detta skäl konstruerar Caterpillar sina produkter med flexibilitet för att passa olika OEM-krav vilket resulterar i lägre installationskostnader.

Fler Cat-motorer får steg V-certifiering
Utöver C9.3B omfattar Cats serie av stora motorer enligt EU steg V även den nyligen lancerade 12,5-liters C13B med integrerad teknik som liknar den för C9.3B och i effektklasser till 430 kW (577 hp).

Caterpillar certifierar även sina befintliga C13-, C15- och C18 EU steg IV/U.S. EPA Tier 4-Final-motorer, för att de ska uppfylla emissionskraven enligt EU Steg V. Steg V-certifieringen för dessa motorer kommer att uppnås utan några ändringar som påverkar kundgränssnittet och med endast minimala ändringar av DPF, vilket gör att kunderna kan fokusera på en generell förbättring av sina produkter. Cats motorer och DPF-lösningar inom detta område har nästan 170 miljoner timmar av beprövade fältprestanda i sina loggar.

Dubbel miljöcertifiering i form av EU steg V/U.S. EPA Tier 4-Final och Japan 2014/Korea Tier 4-Final, kommer att erbjudas för C9.3B och alla andra Cat-produkter i effektklass 250-597 kW (335-800 hp). Denna flexibilitet gör att kunderna kan utveckla gemensamma lösningar för sina produkter, komponenter och servicetillämpningar inom olika områden.

– Produkter till länder med lägre emissionskrav, har motsvarande prestanda och gemensamma komponenter i motorkärna, maskingränssnitt och arkitektur. Cats produktsortiment väl lämpat för en global kundbas som dessutom stöds av Cats omfattande återförsäljarnätverk, säger Anders Larsson på Pon Power.




Källa: Pon Power