Internationella regler ska minska faran för vindkraftverk


2019-03-19

Bild: SEK Svensk Elstandard

Eftersom vindkraftverk kan vara ganska höga, kan de utgöra en fara för flygtrafiken. För att komma överens om internationella regler för hur vindkraftverk ska märkas med färg och varningsljus för att synas tillräckligt bra, både i dagsljus och om natten, har ett arbete startat inom IEC, den internationella organisationen för standardisering inom el och elektronik.

För varningsmärkning och varningsljus finns det idag vägledning från den internationella luftfartsorganisationen ICAO. Syftet med det pågående IEC-arbetet är att komplettera dem med tydliga tekniska specifikationer, både för enstaka vindturbiner och för vindkraftparker.

Projektet har beteckningen IEC 61400-29, Marking and lighting of wind turbines, och arbetet sker i den tekniska kommittén IEC TC 88, Wind energy generation systems. Svensk referensgrupp och spegelkommitté är SEK TK 88 inom SEK Svensk Elstandard.

Internationella standarder från IEC antas normalt som europeisk standard och fastställs som svensk standard av SEK Svensk Elstandard. Standardisering är en öppen process och SEK välkomnar företag, myndigheter, högskolor och organisationer som vill vara med och bidra i arbetet.

SEK är utsedd som nationell standardiseringsorganisation av regeringen och svarar för standardiseringen på elområdet i Sverige och för svensk medverkan i internationell och europeisk standardisering som medlem i IEC och CENELEC.

Läs mer om SEK TK 88 och IEC TC 88 här. Andra aktuella projekt handlar bland annat om mätning av lågfrekvent buller och om asset management och livstidsförlängning.




Källa: SEK Svensk Elstandard