Nya Mobilaris Tunneling Intelligence – redskapet för informationsdrivna tunnelprojekt


2019-04-05

Bild: Mobilaris Mining & Civil Engineering AB

Mobilaris utökar sitt produktutbud med Mobilaris Tunneling Intelligence, MTI, för adressering av produktivitets- och hållbarhetsfrågor i tunneldrivningsprojekt. Delar av den underliggande funktionalitet som kommer från Mobilaris Mining Intelligence, MMT, som idag används av gruvkunder över hela världen. MTI kommer att lanseras i Epirocs monter på Bauma 2019, 8-14 april i München.

MTI består av två moduler, Tunneling Sustainability och Tunneling Productivity. Tunneling Sustainability för att handera arbetsplatssäkerhet, hälsofrågor, miljöpåverkan och kvalitetsfrågor i en samlad realtids-vy. Tunneling Productivity används för faktabaserade processförbättringar, genom visualisering av projektstatus, planering och aktivitetsrapportering i realtid samt analys från ett eller flera projekt.

Informationsdriven verksamhet fodrar insamling av data, samla dem i rätt kontext och därmed skapa användbar information. Det innebär integrering till andra system med ett synsätt som präglas av öppenhet. De flesta tunnelprojekt använder dessutom maskiner och annan utrustning från många leverantörer och generationer. För att stödja utvecklingen av alltmer informationsdriven verksamhet är därför MTI helt teknologi- och leverantörsoberoende.

– Vi gick in i gruvindustrin 2012 och idag har vi kunder över hela världen som vi lär oss av varje dag, säger Mikael Nyström, CEO Mobilaris Mining & Civil Engineering AB.
– Tunnelprojekt ha många likheter med gruvbrytning, men även nya intressanta utmaningar som vi nu försöker leverera lösningar för. Delar av MMI anävnds idag även för stora tunneldrivninsprojekt som Förbifart Stockholm. Det vi gör nu är att paketera funktionalitet fokuserat för tunnelprojekt och hela tiden utveckla erbjudandet med feedback från projektens alla parter.

Under Bauma 2019 kommer Mobilaris och Epiroc även att lansera integrationen mellan Epiroc Serpent Ventilation och MMI/MTI. Integrationen kommer öka säkerheten och arbetsmiljön för underjordsarbete samtidigt som det minskar energibehovet för en gruva eller ett tunnelprojekt. MMI/MTI styr ventilation efter faktiskt behov.



Källa: Mobilaris Mining & Civil Engineering AB