LK lanserar blyfritt sortiment för hållbara VVS-installationer


2019-04-15

LK Universal Eco.
Bild: LK Systems
LK Universal Eco.

LK har tagit fram en produktserie i avzinkningshärdig blyfri mässing. Det nya sortimentet heter Universal Eco och består av presskopplingar, fördelare och väggdosor som används vid VVS-installationer. Degerfors Laboratorium har testat blyhalten (under 0,1%) i produkterna och LK har fått ett typgodkännande utfärdat av Kiwa Sverige. Något motsvarande sortiment finns inte på den svenska marknaden idag.

LK:s befintliga mässingsprodukter för dricksvattensystem uppfyller redan gällande lagkrav. Företaget vill dock gå steget längre och utveckla mer hållbara vägar framåt. Bakgrunden är bland annat att bly sedan 2018 är med på EU:s kandidatförteckning över särskilt farliga ämnen, vilket är en del av den europeiska kemikalielagstiftningen (Reach). Samtidigt ökar beställarnas miljökrav på byggvaror.

– Vi arbetar kontinuerligt för att minska miljöpåverkan från våra produkter. Att lansera ett blyfritt sortiment är ett naturligt steg i denna riktning. Många VVS-installatörer föredrar att arbeta med mässingsprodukter, nu kan de fortsätta med det och samtidigt göra ett hållbart val. Vi planerar att utöka det blyfria sortimentet efterhand, säger Roger Persson, marknadschef på LK Systems.



Källa: LK Systems