Sänkta priser på bussåkande för unga i Skellefteå


2019-04-16

Skellefteås ungdomar får sänkta priser på bussåkande.
Bild: Daniel Eriksson
Skellefteås ungdomar får sänkta priser på bussåkande.

Skellefteå buss sänker priset kraftigt på periodkort för barn i stadstrafiken. I genomsnitt handlar det om en prissänkning på närmare 40 procent utslaget över de olika resezonerna.
– Våra unga är framtidens resenärer i kollektivtrafiken. Vi är glada över att kunna lämna ett attraktivt erbjudande som kommer att leda till att fler barn reser med oss kontinuerligt, säger Andreas Olofsson, vd på Skellefteå buss.

Skellefteå buss enkelbiljetter för barn har hittills kostat nästan hälften så mycket som ungdoms- och seniorbiljetterna. Periodkorten för barn har däremot inte subventionerats och därför kostat lika mycket som de två äldre ålderskategorierna. Det har inneburit att barn har behövt göra betydligt fler resor jämfört med övriga resenärer för att det ska löna sig att köpa ett 30 dagars periodkort.

För att möjliggöra för fler unga att välja buss mer regelbundet gör Skellefteå buss nu en avsevärd sänkning av priset på periodkort för barn. Förändringen träder i kraft från och med den 29 april.
– Prissänkningen innebär att barn kan åka med oss hur mycket de vill i centrala Skellefteå och i Bergsbyn för 250 kronor i månaden, säger Andreas Olofsson.


Gäller 7–19 år

Inom stadstrafiken är personer i åldrarna 7–19 år kategoriserade som barn. Barn upp till sju år åker liksom tidigare gratis hos Skellefteå buss. Att även 19-åringar kan lösa barnbiljetter hos Skellefteå buss gör att erbjudandet omfattar hela skoltiden, inklusive gymnasiet.
– Tonåringar är en viktig målgrupp för oss med tanke på att egna resvanor börjar etableras i den åldern. Prissänkningen är ännu ett led i vår ambition att få fler unga att välja kollektivtrafik. Dagens ungdomar sätter miljöfrågorna högt på agendan och kollektivt resande är lika med hållbart resande. Att köpa månadskort istället för en enkelbiljett varje gång en person stiger på bussen gör dessutom resandet snabbare och smidigare, säger Andreas Olofsson.

Periodkortet köps enklast via Skellefteå buss app och resenären får då ett digitalt färdbevis. Korten kan även köpas ombord på bussen, på Skellefteå busstation och på Skellefteå buss kontor.


Fakta: så sänks priset på 30 dagars periodkort för barn

Zon 1 (Skellefteå centrum och Bergsbyn): Från 420 kronor till 250 kronor.
Zon 2 (Zon 1+Ursviken): Från 550 kronor till 340 kronor.
Zon 3 (Zon 1 och 2+Skelleftehamn): Från 660 kronor till 430 kronor.




Källa: Skellefteå buss