Nya tankstationer för flytande gas till tunga fordon i Norden


2019-04-24

Bild: Gasum

Efterfrågan på ett renare alternativ av drivmedel för tung trafik ökar kraftigt. Under de kommande åren kommer Gasum att etablera tankstationer för flytande gas till tunga fordon i Sverige, Norge och Finland. Till sin hjälp har Gasum anlitat COWI.

Flytande gas kommer att spela en viktig roll vid övergången till ett fossilfritt samhälle. Genom att ersätta diesel med flytande biogas (LBG) eller flytande naturgas (LNG) går det att kraftigt minska utsläppen av koldioxid (CO2), kväveoxid (NOx), partiklar och buller.

Under 2019 och 2020 kommer det finska bolaget Gasum att expandera sitt nätverk av tankstationer för LBG/LNG till Sverige och Norge. De kommande stationerna kommer att placeras på strategiskt viktiga platser längs med de stora trafikstråken. Genom en samtidig satsning i alla tre länder blir det enkelt för åkerier att tanka oavsett land. Målet är att utöka antalet tankningsstationer i de nordiska länderna med cirka 50 nya stationer till 2020. Hälften av dem planeras i Sverige.

– Varje vecka pratar vi med logistikköpare och transportföretag som vill köra mer miljövänligt och samtidigt sänka sina drivmedelskostnader. Flytande gas uppfyller de villkoren och tillsammans med COWI bygger vi nu infrastrukturen som gör den tillgänglig över hela Norden, säger Mikael Antonsson, Director Traffic Sweden på Gasum.

COWI har tilldelats ett ramavtal som innefattar lokalisering, planering och tillståndshantering, samt projektering, upphandling och byggledning av nya tankstationer. Avtalet omfattar merparten av stationerna i Sverige och Norge. COWI tillhandahåller samtliga kompetenser som krävs för arbetet; process, el, risk och säkerhet, trafikplanering, bygg, miljö samt mark och vatten.

– Det är väldigt roligt att få vara med och arbeta tillsammans med Gasum när de etablerar verksamheten i Sverige och Norge. Det är ett spännande och utmanande projekt där många discipliner ska samordnas. Just nu arbetar vi till exempel med sju nya tankstationer samtidigt, så det gäller att ha många bollar i luften, säger Alexander Erskine, projektledare på COWI.

Ramavtalet gäller under 2019-2020. Gasum har beviljats investeringsstöd av Naturvårdsverket, inom ramen för Klimatklivet, för flera stationer i Sverige.



Källa: COWI