Nu startar ombyggnationen av gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen


2019-05-13

Bild: Mikael Ullén, Trafikverket

Gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen kommer att vara helt avstängd från och med onsdagen den 15 maj till och med torsdagen den 31 oktober. Anledningen är att Trafikverket utför ett omfattande underhållsarbete på järnvägsbron över Söderström, vilket även påverkar gångbron som kommer att rivas och ersättas med en ny. Slutresultatet blir en bro med förbättrad miljö för gångtrafikanter.

Rivningen av gångbron är planerad sedan länge, och den är nödvändig för att arbetena på järnvägsbron, som ligger alldeles intill, ska kunna utföras.

– Den nya gångbron kommer att utrustas med ett kombinerat säkerhets- och bullerskydd av härdat glas, vilket leder till en säkrare, mindre bullrig och betydligt trivsammare miljö. Även trappan vid Munkbrohamnen får en ny och bättre placering och området intill får en rejäl uppfräschning, berättar Kent Sahlman som är projektchef på Trafikverket.


Längre avstängningstid av säkerhetsskäl
I sommar ska bland annat spår och kontaktledningar på järnvägsbron över Söderström och Söder Mälarstrand bytas ut och för att kunna förbereda för dessa arbeten måste Trafikverket först riva gångbron. All tågtrafik stängs av från och med den 24 juni till och med den 18 augusti, av säkerhetsskäl och för att det ska vara möjligt att utföra arbetet. När det arbetet är klart påbörjas monteringen av den nya gångbron som av säkerhetsskäl förblir avstängd fram till dess att den är helt färdigställd. Därför är avstängningen av gångbron längre än avstängningen av järnvägen.

Informationsskyltar med kartor finns utplacerade i området som berörs, och orange skyltning visar förslag på alternativ gångväg via Slussen. Passagen från Gamla stans tunnelbanestation till Munkbrohamnen på Riddarholmen kommer att vara öppen under den här perioden, vilket gör det möjligt att ta sig från Gamla stans tunnelbanestation till Munkbrohamnen.



Källa: Trafikverket