Storbritanniens marin köper Saabs system för träning av ubåtsjakt


2019-05-14

Bild: Saab

Bild: Saab

Saab har fått en beställning om att förse brittiska marinen med AUV62-AT-system för träning av ubåtsjakt (Anti-submarine Warfare – ASW). Leveranserna förväntas ske under 2019.

Saab har fått beställningen i samarbete med det brittiska företaget QinetiQ. Beställningen utgörs av Saabs autonoma undervattensfarkost AUV62-AT. Systemet är en kostnadseffektiv lösning som gör att ubåtsjaktförband kan öva på ubåtsjakt i en lång rad scenarion. I samband med upphandlingen har en test- och utvärderingsperiod genomförts tillsammans med QinetiQ och brittiska marinen.

– Vi välkomnar Storbritanniens marin som vår senaste kund för AUV62-AT. Tillsammans med QinetiQ har vi demonstrerat och använt AUV62-AT i flera träningsscenarion för att visa kunden den förmåga som vår toppmoderna ubåtsjaktlösning ger, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Saab har en bred undervattenskompetens som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. Med flera undervattensfarkoster som Saabs lätta torped, ROV/AUV-hybriden Sabertooth och AUV62-AT-systemet för träning av ubåtsjakt, kan Saab erbjuda världsledande produkter på undervattensmarknaden.  



Källa: Saab