Svenskt företag tinar isen på norska flygplan


2019-05-14

Recyctec träffar överenskommelse med ledande regional flygplats i Norge avseende insamling och återvinning av avisningsvätska. Alla nödvändiga tillstånd erhållna från norska och svenska myndigheter. Leveranser kan starta omgående.

Torp är en internationell flygplats i sydöstra Norge, cirka 5 kilometer nordöst om Sandefjord, som ägs och drivs av Sandefjord Lufthavn A/S. Flygplatsen är som regel och på årsbasis etablerad som Nordens femtonde största flygplats och trafikeras bland annat av lågprisflygbolagen Ryanair och Wizz Air.

Avisning av flygplan är av flygsäkerhetsskäl vanlig vintertid och under vissa väderförhållanden. Sådan avisning syftar även till att förhindra att ny is bildas på flygplanet. Avisningsvätskan innehåller bland annay glykol (MPG), vatten och en mindre mängd andra tillsatser. Problematisk med just denna typ av användningsområde är att en viss urlakning av tungmetaller, som till exempel kadmium – sker vid processen. Detta ställer särskilda krav på hanteringen av avfallsrester och också då på återvinningen.

Sandefjord Lufthavn A/S och Recyctec AB har träffat ett avtal om att Recyctec mottager, renar och återvinner glykolen i den använda avisningsvätskan för att sedan kunna återföra den till marknaden som en teknisk, eller en egen och färdigformulerad produkt, EarthCare. Idag finns avfallet mellanlagrat på flygplatsen i tankar.

Diskussionerna med Sandefjord Lufthavn har präglats av stor öppenhet och samarbetsvilja, en ambition och ett mod att pröva något nytt men alltid med en strikt affärsmässig inställning till saker och ting, säger Göran Nylén, VD Recyctec.
– Samarbetet med att utverka nödvändiga tillstånd för utförsel och avfallshantering har fungerat väl. Avslutningsvis vill jag ge en stor eloge till vår försäljningsinsats för mycket gott och professionellt arbete.

Recyctec gör detta på ett mycket konkurrenskraftigt sätt genom sin unika återvinningsteknologi samt med en högt kvantifierad miljövinst för ökad hållbarhet i en viktig del av flygplatsens drift och verksamhet. Den totala omfattningen och värdet av affären bedöms vara 1,2–1,8 miljoner kronor per år för Recyctec, slutligt utfall beror på produktmixens sammansättning vid försäljningen av varan. Genom Recyctec återvinningsteknologi och process reduceras CO2-utsläpp på årsbasis, i detta fall – och i denna affär - med cirka 240 ton.



Källa: Recyctec