Pharem Biotech fortsätter att uppmärksammas internationellt


2019-05-27

Vattenreningstekniken Pharem Filtration System (PFS) har i hård konkurrens valts ut av holländska kunskapscentret STOWA*, som ägs gemensamt av de regionala vattenförvaltarna i landet, för en utvärdering.

PFS använder sig av en ny typ av vattenreningsteknik för rening av organiska mikroföroreningar i utgående vatten från avloppsreningsverk. Enzymer utvecklas och anpassas för de miljöfarliga substanserna, där de senare binds in till ett filtermaterial som används i till exempel kolonnlösningar på avloppsreningsverket. PFS kräver inte energi för att vara fullt funktionellt då enzymerna agerar utan energitillskott.

Teknikgrunden ger ett flexibelt och kostnadseffektivt system som redan från start kan konkurrera med flertalet äldre etablerade tekniker. PFS-systemen erbjuds utan kostnad, den operativa kostnaden för avloppsreningsverket är endast kopplad till filtermaterialet som levereras och byts ut med jämna mellanrum.

– Vi är naturligtvis oerhört stolta över att vår teknik får så stor uppmärksamhet på den internationella marknaden. Utmaningen med organiska mikroföreoreningar i avloppsvatten är en global angelägenhet och vi behöver etablera och tillgängliggöra flexibla tekniker som alla aktörer kan ta del av, säger Martin Ryen, VD, Pharem Biotech

Utvärderingen leds av brittiska konsultfirman Isle Utilities vars verksamhet består av högutbildade ingenjörer och forskare med uppgift är att identifiera, installera och lära sig om tekniker som har stor flexibilitet och framtidspotential. Under den första fasen av projektet kommer information att inhämtas från de olika tekniker som valts ut i projektet. Isle Utilities har under maj månad besökt Pharem’s huvudkontor i Södertälje för ett uppstartsmöte och inledande diskussion, samt PFS stresstestanläggning på Hammarby Sjödstadsverk.

– Pharem är en spännande aktör inom rening av avloppsvatten, som ju är en stor miljöutmaning, säger Peter Wessels, teknisk konsult på Isle Utilities.
– Inte minst eftersom de använder sig av de allra senaste framstegen inom bioteknik för att avlägsna mikroföroreningar. Vi på Isle Utilities är övertygade om att Pharem har kunskapen som behövs och resultaten ser mycket lovande ut.

*STOWA är ett kunskapscenter för de regionala vattenförvaltarna (mestadels är detta de nederländska vattenmyndigheterna) i Nederländerna. Dess uppgift är att utveckla, samla in, distribuera och genomföra tillämpad kunskap som vattenförvaltarna behöver för att på ett adekvat sätt kunna utföra de uppgifter som deras arbete kräver. Denna expertis omfattar tillämpade tekniska, vetenskapliga, administrativa juridiska eller samhällsvetenskapliga områden.




Källa: Pharem Biotech