Nya 6th Sense: en banbrytande metod för smartare gruv- och infrastrukturverksamheter


2019-06-07

Bild: Epiroc

Epiroc presenterar 6th Sense, ett nytt tillvägagångssätt som kombinerar digitalisering och automation för att öka kundernas prestanda.

Gruv- och infrastrukturindustrin har ett ökat behov av att utveckla digitala tekniker för att förbättra produktivitet, hållbarhet och säkerhet. 6th Sense är Epirocs sätt att optimera kundernas processer genom att koppla samman maskiner, system och människor genom automation, informationshantering och systemintegration. 6th Sense har ett stort fokus på att koppla samman system och att använda interoperabilitet för att utnyttja hela potentialen med automation för att nå högre produktivitet och lägre driftskostnader.

– 6th Sense har vi utvecklat för att få de rätta lösningarna på plats och optimera gruv- och infrastrukturverksamhet, säger Helena Hedblom, Epirocs Gruv- och Infrastrukturchef.
– Namnet 6th Sense antyder att det här sättet ger något extra och det är precis vad det gör. Bland annat innebär det betydande fördelar så som möjligheten att följa och reagera i realtid på arbetsförhållanden och utrustningens behov.

Ett exempel på Epirocs fokus på automatiserade och produktivitetshöjande lösningar kommer från Hollinger-gruvan i Timmins, Kanada. Epiroc har tillsammans med långvariga partnern Newmont Goldcorp satt världens första helt autonoma SmartROC D65 borrigg för ovanjord i produktion. Operatören kan placeras på distans och utföra andra uppgifter medan borriggen färdigställer ett helt borrmönster autonomt. Förutom ökad operatörssäkerhet så höjs produktiviteten tack vare Global Navigation Satellite Systems precision, oavbruten drift och mindre slitage på borrverktyg, vilket minskar produktionskostnaderna och förbättrar tillförlitligheten.

Ett annat exempel är den nya möjligheten att fjärrstyra Epirocs populära Simba riggserie för långhålsborrning. Automatiseringspaketet innehåller funktioner för att övervaka, planera och automatisera borrningen från riggen eller på distans. Förutom att det blir snabbare och enklare att flytta riggen så ger fjärrstyrningen en säkrare arbetsmiljö och minskar variationen i prestanda.

– 6th Sense bygger på våra kunders behov av att implementera digitalisering, automatisering och nya processintegrationer. Vi rullar kontinuerligt ut nya innovativa funktioner, alltid med kundernas behov i åtanke, säger Helena Hedblom.




Källa: Epiroc