Smart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverk


2019-06-14

Bild: JL Living Images Photography

Nobina och Telia har tillsammans utvecklat en IoT-lösning (Internet of Things/Sakernas internet) för smartare uppvärmning av bussar. 2 000 fordon har utrustats med nya funktioner i ombordplattformen. Det gör att bussarna själva kan reglera sin temperatur. Varje år sparas energi motsvarande elförsörjningen från två moderna vindkraftverk.

Under de kalla månaderna värms bussarna upp innan de ska ut i trafik, för att göra resan så behaglig som möjligt för både förare och resenärer. Tidigare förseddes de med konstant uppvärmning när de stod parkerade, för att de skulle hålla rätt temperatur när de skulle ut i trafiken. Den nya lösningen gör uppvärmningen mer effektiv. Bussarna utrustas med temperatursensorer och styrsystem, som gör att rätt mängd energi tillförs i rätt ögonblick, för att upprätthålla rätt temperatur.

Via takmonterade antenner på fordonen och kommunikation via mobilnätet kan temperaturvärdena avläsas i realtid och temperaturprofilen uppdateras utifrån när fordonen ska ut i trafik.
– Det känns kul att Nobina fortsätter att ligga i framkant i klimatomställningen. Detta är ett utmärkt initiativ för att minska energiförbrukningen – samtidigt som vi skapar ett bra klimat i bussarna för både resenärer och förare, säger Andres Diago, teknisk chef för Nobina.

2 000 av Nobinas 3 500 bussar har utrustats med lösningen vilket ger en energibesparing på 22GWh per år. Det motsvarar produktionen i två medelstora moderna vindkraftverk.
– Det här är tekniken när den är som bäst, när den bidrar till nya smarta lösningar som sparar både tid, resurser och miljöpåverkan. Att vi kan hjälpa Nobina att skapa en ännu mer hållbar kollektivtrafik för samhälle, förare och resenärer känns fantastiskt roligt säger Björn Hansen, IoT-chef, Telia.



Källa: Nobina