Klart med avtal för flygtrafik till norra Sverige


2019-06-20

Bild: Trafikverket

Nu har Trafikverket upphandlat trafiken på samtliga flyglinjer med allmän trafikplikt. Tre operatörer ska säkra flygtrafiken på sju linjer för perioden oktober 2019 - oktober 2023.

Upphandlingen omfattar fyra linjer med mellanlandningar och tre linjer med direkttrafik. Följande operatörer kommer att trafikera linjerna:

Amapola Flyg AB

Jonair Affärsflyg AB

Regional Jet OÜ

– Det känns skönt att avtalen är på plats. Flygtrafiken är viktig för att upprätthålla en god tillgänglighet till dessa orter och regioner, säger Anna Fällbom chef Trafikavtal och transportnät, Trafikverket.

Upphandlingen innehåller delvis nya krav på operatörernas ekonomi och trafikens kvalitet. Tillsammans med att Trafikverket gör en tydligare uppföljning av trafiken ska det bidra till en stabil flygtrafik för resenärerna.

Trafikverket ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. Förutsättningar för allmän trafikplikt och upphandling av regelbunden flygtrafik regleras i EU:s lufttrafikförordning nr 1008/2008.



Källa: Trafikverket