Segersviten för DAF i Bränslekampen fortsätter


2019-06-24

<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\
Bild: Nordic Truckcenter
DAF XF FAN 480, här på Bränslekamp hos Mertz Transport AB.

Bränslekampen, ett initiativ från Nordic Truckcenter AB med fokus på bränsleförbrukning har nu var varit igång under våren hos en rad olika åkerier runt om i Sverige. Än så länge har ett tiotal dueller genomförts där DAF har gått segrande ur samtliga med en snittbränslebesparing på hela 10 procent per år gentemot de utmanande referensbilarna.

Utmaningen betyder i praktiken att åkerier runt om i Sverige lånar en DAF XF under en period för att utmana en av sina ordinarie lastbilar av valfritt märke. För att bränsleduellerna ska genomföras med högsta möjliga precision har chaufförerna vid överlämnandet utbildats av professionella förarcoacher vars uppgift har varit att utbilda och coacha de duellerande förarna. Efter avslutad duell så utvärderas resultatet av samtliga parter via en körrapport från DAF:s telematikprogram DAF Connect.

Resultatet från duellerna speglar de priser och utmärkelser som den senaste generationen av DAF XF vann under föregående år, där ibland det prestigefyllda priset ¨Truck Of The Year 2018¨. Bland de utmanade lastbilar återfinns både dragbilar och fjärrbilar från marknadens olika varumärken med en totalvikt på 40-60 ton och en årlig körsträcka på cirka 15 000 mil.


Besparing på 55 000kr
– Vi haft ett tiotal dueller och utfallet har varit mycket bra för vår del. Duellerna har visat att DAF-bilen har förbrukat 5-20 procent mindre än den vi duellerat mot. I genomsnitt har vi haft tio procent lägre bränsleförbrukning och för det genomsnittliga svenska fjärråkeriet som testat bilen skulle det innebära årliga bränslebesparingar på cirka 55 000 kronor på den aktuella linjen som körts, säger Mattias Nilsson, VD Nordic Truckcenter AB.



Källa: Nordic Truckcenter