Detaljplan antagen för tunnelbanestation, 15 nya kvarter och härligt stadsliv i Barkarbystaden


2019-06-27

Vy mot det stora torget där Barkarbystadens västra tunnelbaneuppgång kommer att ligga. Här blir stadslivet som mest intensivt med kontor, handel, restauranger och annan service.
Bild: Tovatt 2019
Vy mot det stora torget där Barkarbystadens västra tunnelbaneuppgång kommer att ligga. Här blir stadslivet som mest intensivt med kontor, handel, restauranger och annan service.

Detaljplanen utgör den fjärde etappen i Barkarbystaden och är den mest centrala delen i stadsbyggnadsprojektet på Barkarby gamla flygfält. Det är här som Barkarbystadens tunnelbanestation med två uppgångar ska byggas tillsammans med 2 200 bostäder, kontor, handel, restauranger, service, förskolor, parker och torg.

– Nu har vi antagit detaljplanen där tunnelbanestationen Barkarbystaden kommer att ligga. Det är en central del och en mycket viktig detaljplan för utvecklingen av den nya staden som växer fram på Barkarby gamla flygfält. Här får tunnelbanestationen Barkarbystaden två uppgångar och runtomkring bygger vi en innehållsrik, attraktiv, modern och hållbar stadsmiljö med den medvetna människan i centrum, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

I kvarteren vid tunnelbaneuppgångarna finns de bästa lägena för kommersiella lokaler och bra förutsättningar för livligt stadsliv med kaféer, restauranger, kultur, konferens, hotell, handel och livsmedelsaffär. De tre torgen som planeras i området har plats för uteserveringar i bra sollägen.

Detaljplanen för Barkarbystaden IV omfattar i korthet:

Runt tunnelbanan blir bebyggelsen tätare med högre våningsantal, för att sedan trappas ner i höjd och öppna sig med grönytor mot det befintliga villaområdet Kyrkbyn som gränsar till området. I detaljplanen finns spår från Barkarbyfältets tid som flygplats. Bland annat bevaras den gamla landningsbanans läge och delar av den blir gågata och rekreationsyta i den nya stadsbilden.

Beslutet om antagande av detaljplan för Barkarbystaden IV fattades av kommunfullmäktige i Järfälla måndagen den 17 juni 2019.



Källa: Järfälla kommun