GPA levererade till den nya avloppsledningen mellan Bua och Varberg


2019-08-14

Bild: GPA

– Mellan Bua och Getteröverket i Varberg byggdes under två år en nästan 18 km lång avloppsledning för överföring av spillvatten. Överföringsledningen går längs kuststräckan från Limabacka till Getteröverket i Varbergs kommun. Projektet drevs i partneringform tillsammans med Svanesunds Rör AB, Vivab och entreprenören Styrud Ingenjörsfirma AB, berättar svetsentreprenören Hans Carlsson, som driver Svanesunds Rör AB.

– Projektet började med att man skulle stänga ett projekt i området och byn Bua och slutade med att man fick ta hand om allt avlopp i norra Halland mellan Bua och Varberg, förklarar Hans.

Norra kuststammen behövs för att möjliggöra för Varbergs kommun att växa och utvecklas genom att öka kapaciteten på ledningsnätet för vatten och avlopp. Projektet hade ett starkt fokus på miljö, både i genomförandet och på lång sikt. Den nya ledningen minskar risken för bräddningar (att avloppsvatten rinner ut i havet vid kraftiga regn eller strömavbrott) eftersom den avlastar det befintliga ledningsnätet i området.

– Reningsverket i Bua läggs nu ner och rivs på sikt, istället behandlas allt avloppsvatten på Getteröverket, vilket leder till en förbättrad rening, säger Hans.
– Vi gillar att jobba med GPA! De har alltid hög kvalitet på produkterna, säkra leveranstider och är en stabil leverantör. I detta projekt så blev det andra dimensioner än vad vi först pratade om och då fick vi bra hjälp och rådgivning av Madeleine Arvidsson på Teknisk Försäljning på GPA. Hon hjälpte bland annat till med nya idéer och dimensioner. Produkter som förekommer i projektet från GPA är PE-delar, flänsar, kragar, t-rör och elektrosvetsmuffar längs den långa avloppsledningen. Rördelarna levererades via Viacon i Kungälv.



Källa: GPA