Fortsatta utmaningar med lägre transportintäkter


2019-08-15

Bild: Green Cargo

Lägre transportintäkter samt kostnader kopplade till företagets transformeringsprogram är de främsta orsakerna till att Green Cargo gör ett svagt första halvår 2019. Rörelseresultatet uppgick till –33 miljoner kronor, inklusive en miljökompensation om 91 miljoner kronor, vilket kan jämföras med –72 miljoner kronor under samma period föregående år. Nettoomsättningen minskade med två procent under halvåret och uppgick till 2 100 (2 148) miljoner kronor.

Green Cargo gör ett fortsatt svagt resultat främst orsakat av lägre transportintäkter på grund av minskade volymer orsakade av reducerad tågplan i kombination med planerade banarbeten och trafikstörningar under andra kvartalet. Resultatet påverkas också negativt av fortsatta kostnader för externa tjänster kopplade till den transformering bolaget påbörjat. Aktuella kostnader är av temporär karaktär och bidrar till att realisera identifierade effektiviseringar. Den transformering som Green Cargo med kraft har påbörjat adresserar både kommersiella och operativa områden och innefattar en mängd lönsamhetsstärkande åtgärder. 

Rörelseresultatet för andra kvartalet uppgick till 51 (–24) miljoner kronor, inklusive miljökompensation om 91 (0) MSEK. För halvåret uppgick rörelseresultatet till –33 (–72) miljoner kronor inklusive miljökompensation. Miljökompensation är ett av staten beslutat styrmedel under 2018 och 2019 för att stärka godsjärnvägens konkurrenskraft och främja en överflyttning av gods från väg till järnväg.

Green Cargos omedelbara prioriteringar är säkerhet, punktlighet och lönsamhet. Trots ett svagt första halvår visar transformeringen – där fokus ligger på säkerhet, ökad produktivitet, kvalitet och effektivitet – positiva trender och signaler; inga större allvarliga olyckor har inträffat och antalet mindre allvarliga urspårningar och påkörningar har minskat under kvartalet samtidigt som punktligheten ökat något under perioden.

Utfallet för Trafiksäkerhetsindex inom moderbolagets transportverksamhet uppgick i andra kvartalet till 96,6 (94,2) vilket är en tydlig förbättring mot föregående år och bättre än årsmålet 95,6. Det ackumulerade utfallet under första halvåret uppgick till 95,5 (93,3) vilket är bättre än samma period föregående år och i nivå med årsmålet 95,6.

Punktlighet till kund inom utlovad timme uppgick i kvartalet till 92,3 (91,3) procent, vilket är en förbättring från föregående kvartal och i nivå med samma period föregående år. Hög punktlighet under april påverkar utfallet positivt men det motverkas av fortsatta interna utmaningar kring resursplanering av lok, förare och vagnsstyrning, underhållsarbete i systemet samt infrastrukturstörningar till följd av riven kontaktledning samt urspårning i norra Sverige. Det ackumulerade utfallet under första halvåret uppgick till 90,0 (88,5) procent vilket är bättre än samma period föregående år men under årsmålet 95 procent.

Sammantaget har bolaget tecknat nya transportavtal till ett totalt kontraktsvärde om 130 miljoner kronor under perioden, att jämföra med 213 miljoner kronor under samma kvartal förra året. Avtalen tecknades främst inom branschen Stål & Kemi samt Handel & Logistik. Att utfallet är lägre beror främst på en svagt vikande efterfrågan gällande nya volymer.



Källa: Green Cargo