Anna och Oskar siktar på medalj i världens största tävling


2019-08-16

<span><span>Snart bär det av till i Yrkes-VM i Kazan. Oskar Thulin vann grenen bilskadeteknik och Anna Widholm vann grenen fordonslackering på Yrkes-SM förra året.</span></span>
Bild: Transportföretagen
Snart bär det av till i Yrkes-VM i Kazan. Oskar Thulin vann grenen bilskadeteknik och Anna Widholm vann grenen fordonslackering på Yrkes-SM förra året.

Nu är det dags – Anna Widholm och Oskar Thulin att tävla för Sverige i Yrkes-VM i Kazan den 22 till 27 augusti i grenarna fordonslackering och bilskadeteknik. Konkurrensen kommer vara hård men Anna och Oskar är laddade.

Anna Widholm vann grenen fordonslackering på Yrkes-SM förra året och Oskar grenen bilskadeteknik. Nu är det dags för dem båda att packa väskorna till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Yrkes-VM arrangeras vartannat år och över 1 400 yrkesskickliga ungdomar från 68 länder kommer att tävla i över 50 grenar den här gången. Det gör Yrkes-VM till världens största tävling. Sverige har 28 tävlande med i årets VM. 

Både Anna och Oskar har tränat hårt och nu är de båda väl förberedda inför den stora tävlingen med medalj i sikte. Men oavsett hur det går är själva behållningen helheten – att få tävla och visa upp sina yrken och att få en massa nya intryck och kontakter, framhåller de båda.

Bakom Anna Widholms deltagande står Lackerarnas Yrkesnämnd (Transportföretagen och Svenska Målareförbundet) i samverkan kring yrkestävlingar som Yrkes-VM och bakom Oskar Thulins tävlande står Transportföretagen och IF Metall.  

– Anna är en fantastisk ambassadör för motorbranschen genom att hon med sitt engagemang och sin skicklighet visar upp vad det innebär att arbeta med fordonslackering i dag. Hon inspirerar ungdomar och berättar om vilka karriärmöjligheter det finns i motorbranschen, säger Jan Staaf, ombudsman, Svenska Målareförbundet.

– Oskar är en fantastisk ambassadör för motorbranschen. Med ett stort engagemang och skicklighet visar han upp vad det innebär att arbeta som bilskadetekniker i dag. Han inspirerar ungdomar och berättar om vilka karriärmöjligheter som finns, säger Lina Skoglund, IF Metall.

– Det finns mycket goda jobbmöjligheter inom motorbranschen – faktum är att motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov. Vår färskaste siffra är 6 400 personer till 2020. Det innebär att du efter en avslutad fordonsrelateradutbildning i princip garanteras jobb direkt. Yrkestävlingarna fyller därför en viktig uppgift för att nå ut om motorbranschen, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning Transportföretagen.   




Källa: Transportföretagen