Negativ jobbprognos för handeln – men transport- och logistiksektorn ökar sysselsättningen


2019-09-10

Arbetsgivare inom handeln förväntar sig ett minskat behov av arbetskraft under det fjärde kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på -3 procent. Samtidigt pekar prognosen för transport- och logistiksektorn uppåt, med en stark sysselsättningstrend på +12 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +10 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

– Villkoren för handeln har blivit allt tuffare under de senaste åren, det avspeglas i arbetsgivarnas minskade prognos för sysselsättningen. Däremot växer e-handeln och med den kommer ett ökat behov av snabba leveranser och hög service. Prognosen visar att transport- och logistiksektorn har stort behov av fler medarbetare i höst, säger Per Johansson, vd för Experis i Sverige, en del av ManpowerGroup.

Jobbprognoserna för handeln pekar nedåt med en sysselsättningstrend på -3 procent för det fjärde kvartalet 2019. Det är ett rejält tapp på hela tjugo procentenheter jämfört med motsvarande period förra året, då prognosen låg på starkt optimistiska +17 procent. Föregående kvartal låg prognosen på +4 procent. För transport- och logistiksektorn pekar prognosen istället uppåt, med en sysselsättningstrend på +12 procent. Det är ett uppsving från förra kvartalets prognos på +7 procent och hela åtta procentenheter starkare än motsvarande period förra året, då den låg på +4 procent.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på +10 procent för det fjärde kvartalet 2019. Det är den starkaste prognosen på två år. Jämfört med motsvarande period förra året är prognosen två procentenheter starkare, då svenska arbetsgivare rapporterade en sysselsättningstrend på +8 procent.


Svenska branscher med starkast jobbprognoser

1. Hotell- och restaurangbranschen, +14 procent
2. Offentlig sektor, +14 procent
3. Tjänstesektorn (finans-, fastighets- och uppdragssektorn), +12 procent
4. Transport- och logistiksektorn, +12 procent
5. De gröna näringarna (jordbruk, skogsbruk och fiske), +9 procent



Källa: Manpower Group