(S) i Stockholm kräver att Swedavia ska betala marknadshyra för Bromma flygplats


2019-10-07

Varje år subventionerar Stockholms stad flygtrafiken vid Bromma flygplats med minst 50 miljoner kronor. Det är effekten av ett hyresavtal som löper på 30 år och som ger det statliga bolaget möjlighet att hyra mark långt under marknadspris. Socialdemokraterna kräver nu att Stockholms politiska ledning driver på för att omförhandla avtalet och för att staden ska sluta subventionera fossila utsläpp.

– Helst av allt vill jag stänga flygplatsen. Då skulle vi kunna bygga 30 000 bostäder där. Men eftersom Moderaterna och Miljöpartiet i Stockholms stad inte kan komma överens så driver man inte på för en stängning. Tills de kan enas om vad deras linje faktiskt är, så måste vi åtminstone ta ut en skälig hyra för marken. Det är orimligt att skattepengar går till att göra flyget billigare i jämförelse med tåget. Det är pengar vi kan lägga på våra skolor och på äldreomsorgen. Det säger Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S).

– Jag förutsätter att vi kan inleda samtal om det här. Moderaterna driver ju på för att aktörer som hyr av staden ska betala marknadshyra och Miljöpartiet tycker att flyget ska betala sina egna kostnader. Därmed borde vi kunna enas om att gå vidare med det här kravet. Nu har vi en situation där om inget görs så kommer Bromma vara kvar, samtidigt som vi fortsätter subventionera flyget med stockholmarnas pengar. Det tror jag inte nån av oss stockholmspolitiker tycker är rimligt.



Källa: Socialdemokraterna