Flera stadsdelar får nya hastighetsgränser


2019-10-09

Nu införs 40 och 60 km/h i ytterligare fyra stadsdelar.
Bild: Maria Fäldt
Nu införs 40 och 60 km/h i ytterligare fyra stadsdelar.

Den 15 oktober inför kommunen nya hastighetsgränser i Djupviken, Annelund, Strömnäs och Pitholm för ökad trafiksäkerhet och framkomlighet. Hastighetsgränserna 40 och 60 kilometer i timmen ersätter de tidigare hastighetsgränserna 50 och 70 kilometer i timmen.

De nya hastighetsgränserna är en del i en långsiktig strategi för att anpassa hastighetsgränserna till en tryggare och säkrare gatumiljö. Ambitionen är att få fram en väl avvägd hastighet på varje enskild gata.

– Nu fortsätter vi med hastighetsanpassningarna längs de kommunala gatorna. Det finns ett stort behov av att trygga och säkra trafikmiljön för oskyddade trafikanter och detta är en del i kommunens trafiksäkerhetsarbete, säger Kjell Norberg, trafikingenjör Samhällsbyggnad.

Rätt hastighet utifrån gatans standard minskar antalet olyckor i trafiken och är avgörande för trafiksäkerheten. Hastighetssänkningar har också andra positiva följdeffekter, som minskat buller och vibrationer samt mer trivsamma och attraktiva gaturum.

Hastigheterna är redan förändrade i centrala staden, Hortlax och Bergsviken. Från 15 oktober gäller nya hastgheter även i Djupviken, Annelund, Strömnäs och Pitholm.

– Det känns bra att vi nu får utvidga området för de nya hastighetsgränserna. Behovet av en förändring är minst lika stor utanför centrum som i centrum, säger Kjell Norberg, trafikingenjör Samhällsbyggnad.



Källa: Piteå kommun