Viktig information om brandsäkerhet i elfordon släpps


2019-10-17

Bo Ericsson, vd Sveriges Fordonsverkstäders Förening.
Bild: Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Bo Ericsson, vd Sveriges Fordonsverkstäders Förening.

Nu släpps viktig information och rekommendationer om brandsäkerhet när det gäller elfordon. Det rör allt från laddning till hantering av krockskadade elfordon. Fordonsbränder är ett återkommande problem i samhället och brandincidenter sker oroväckande frekvent. Av alla fordonsbränder utgörs endast en handfull av elfordon.
– Vid olyckstillbud kan man ställas inför okända brandrisker, till exempel med el- och hybridfordon, som använder stora volymer li-jonbatterier för energilagring, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening.

Kunskapen och forskning som rör elfordon och krockskador är lågt inom EU. Men Sverige ligger i framkant. Förutom hot mot personsäkerheten och stora samhällskostnader, riskerar bränder med elfordon att fördröja övergången till förnyelsebara bränslen.

Ökad användning av markanläggningar under jord ställer högre krav på hanteringen av fordonsrelaterade brandrisker. Detta på grund av de stora konsekvenser som brand i en tunnel eller bussterminal under mark kan medföra.

Fordonsverkstäder omfattas också av rapporten och därför är det en stark rekommendation att alla på skadeverkstan läser rekommendationerna.

– I Sverige utför vi cirka 600 000 skadereparationer årligen och då är riskerna större för en olycka eftersom batteriet kan vara skadat, säger Bo Ericsson.

Projektet, som genomförts av SFVF och RISE, har studerat risker i samband med såväl drift som vid laddning, samt tagit fram rutiner för hur skadade elfordon och batterier ska hanteras. Syftet med rekommendationerna är att skapa större förtroende för fordonsindustrin överlag, genom minskad risk för allvarliga bränder.

– Rekommendationerna bör läsas av många då den omfattar allt från att ladda fordonen till reparationer på skadeverkstan, säger Bo Ericsson.


Klicka här för att läsa informationen och rekommendationerna.


Källa: SFVF