Nytt samarbete skapar ny principlösning för lättklinker kring rörgravar


2019-11-06

Bild: Leca

Leca, Europas ledande producent av lättklinker, tar tillsammans med Stockholm Vatten och Avfall fram en ny principlösning för lättklinker kring rörgravar. Testerna kommer att genomföras i Stockholm Vatten och Avfalls testanläggning och resultatet förväntas bli en standard när förutsättningarna kräver lättklinker.

Sedan årsskiftet har Leca och Stockholm Vatten och Avfall tillsammans arbetat för att ta fram en lösning där kravspecifikationen för underhåll och service från Stockholm Vatten och Avfall och Lecas produktförutsättningar har samspelat. Lösningen bygger på att överkompensera med lättklinker runt ledningsgraven samtidigt som tyngre konventionella fyllnadsmaterial används närmast rören. Detta ger en bra stabilitet och gör det enkelt att öppna upp och underhålla VA-nätet. Lösningen är viktig för att kunna installera VA-nät i mindre gynnsamma markförhållanden. Testerna, som påbörjas i november, innebär att man kommer att utsätta lösningen för ett verkligt läckage med efterföljande åtgärder.

– Det här samarbetet är oerhört viktigt för hur vi idag och i framtiden ska kunna utveckla vår infrastruktur av VA-nätet. De områden som idag byggs ligger ofta på relativt dålig mark vilket ställer höga krav på konstruktionen. Lättfyllnadsmaterial är i många fall en förutsättning för att det ska vara möjligt att bygga och då måste vi hitta en principlösning som både fungerar konstruktionsmässigt och för framtida service och underhåll, säger Krister Nyman, Market Manager Block & LWA på Leca Sverige AB.

För Stockholm Vatten och Avfall är det avgörande att kunna genomföra service och underhåll på ett tillförlitligt och snabbt sätt. Ett läckage kan drabba många människor och måste omgående åtgärdas, därför behöver lösningen klara specifika krav.

– Vi måste hitta en lösning som vi kan arbeta med, det ska vara enkelt att gräva och säkert att arbeta i miljön. Vårt samarbete med Leca är ett steg mot att hitta en principlösning för lättklinker. Leca har varit lyhörda och snabba med att återkoppla med tankar och idéer och därför vill vi testa lösningen i vår egen testanläggning. Nu ser vi fram emot testet, resultaten och få arbeta med att förfina den så att vi kan få fram en principlösning som alla är nöjda med, säger Kenth Olsson, enhetschef på Stockholm Vatten och Avfall.



Källa: Leca