SJ AB kör tågen mellan Karlstad och Göteborg från 2020


2019-12-02

Det blir SJ AB som kommer fortsätta köra tågen mellan Karlstad och Göteborg från 2020.
Bild: Allan Karlsson
Det blir SJ AB som kommer fortsätta köra tågen mellan Karlstad och Göteborg från 2020.

Fredag den 29 november tilldelades ett nytt trafikavtal för trafiken mellan Karlstad och Göteborg. Det blir SJ AB som kommer fortsätta köra tågen på sträckan från och med december 2020. Trafiken har upphandlats i samarbete mellan Västtrafik och Region Värmland.

SJ AB tilldelas avtalet efter en utvärderingsprocess som har visat att de har det mest fördelaktiga anbudet när pris och kvalitet vägts samman.

I och med det nya avtalet kommer SJ AB att i större utsträckning finansiera trafiken med försäljning av egna färdbevis, vilket gör att trafikkostnaden för Västtrafik och Region Värmland sänks. Det nya avtalet innebär ingen förändring i trafikutbudet på sträckan.

– Resandet med tåg ökar på många håll så det är viktigt att vi fortsätter utveckla trafiken även mellan Göteborg och Karlstad. Det känns tryggt att ge fortsatt förtroende till SJ, säger Torvald Svahn, affärschef tåg på Västtrafik.


Underhållet flyttas
Det är Västtrafik och Region Värmlands ansvar att tillhandahålla de fordon som ska köra på sträckan. I och med det nya avtalet kommer underhållet av tågen att flyttas från depån i Sävenäs till en depå i Kristinehamn.

– Trafiken har utvecklats i positiv riktning under vårt tidigare samarbete. En stor och bra förändring för våra resenärer inom respektive region är att samtliga regionala biljetter skall gälla, säger Per Sidetun, trafikchef tåg på Region Värmland.


Trafikstart december 2020
Avtalet omfattar åtta år och trafikstarten är den 13 december 2020.

Avtalet omfattar i huvudsak driften mellan Karlstad och Göteborg, inklusive bemanning ombord med lokförare och tågvärdar, driftledning och planering av trafiken, störningshantering samt akut ersättningstrafik, allt underhåll av tågen, övriga servicetjänster som hittegodshantering och servering ombord.

Avtalet tecknas först när tiden för avtalsspärr löpt ut.



Källa: Västtrafik