Veteran-ingenjörer informerar om ny tunnel under Stockholm


2019-12-17

Håkan Damberg, Per Engblom, Gunnar Possebo och Gunnar Nord.
Bild: Gustav Jakobsson, Veteranpoolen AB
Håkan Damberg, Per Engblom, Gunnar Possebo och Gunnar Nord.

Svenska kraftnät ska borra en tunnel under centrala Stockholm för att framtidssäkra elnätet. För att hålla en bra dialog med boende och nyfikna har man tagit in seniora ingenjörer från Veteranpoolen för att bemanna en mobil utställning under den tid tunneln byggs.


Varje år växer Stockholm med 40 000 invånare och många företag. Behovet av el blir allt större och elnätet behöver byggas ut och förstärkas. 2020 börjar arbetet med att borra en tunnel under huvudstaden. Tunneln, där elkablar sedan kommer att dras, är en del av projekt Stockholms Ström, ett samarbete mellan Svenska kraftnät, Ellevio och Vattenfall. Borrningsarbetet börjar i Danderyd, löper vidare under centrala Stockholm och ska avslutas i Hammarby Sjöstad, strax söder om Skanstull.

Tunnelborrningen beräknas pågå i fyra år, och de stockholmare som bor direkt över tunneln kan komma att märka av arbetet. I samband med byggstart öppnas därför en mobil utställning. Där finns erfarna ingenjörer från Veteranpoolen redo att svara på frågor om projektet. En av de totalt åtta informatörerna är 76-årige Gunnar Nord. Han har jobbat med större tunnelborrningsprojekt över hela världen, och har dessutom föreläst i ämnet på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

– Det ska bli väldigt intressant. Jag tror att många kommer att vara nyfikna på tekniken, men självklart också hur arbetet kan märkas genom till exempel buller och stomljud. De som bor över tunneln kommer att höra när borren körs, men det är inte värre än ljudet från till exempel en köksfläkt, säger Gunnar Nord.

– Här bryter Veteranpoolen ny mark, säger Lennart Sjöhage, kontorschef för Veteranpoolen i norra Stockholm.
– Vi är framförallt kända som ett företag med ROT- och RUT-tjänster, så det är kul att vi kunde vinna den här upphandlingen och kan visa att vi även kan bemanna större uppdrag med tekniskt kvalificerad personal.



Källa: Veteranpoolen