15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten – 88 procent lägre växthusgasutsläpp


2020-01-13

Bild: Camilla Nordlund

Totalt 15 nya bussar introducerades i Bjurholm, Vännäs och Nordmaling när Transdev började köra regionbusstrafiken på uppdrag av Länstrafiken i Västerbotten den 1 januari. Samtliga bussar körs på HVO ett helt förnybart och hållbart drivmedel, som ger upp till 88% lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med vanlig diesel.


Förutom minskade växthusgasutsläpp erbjuder de nya bussarna bättre komfort för resenärerna med WiFi ombord. De 14 meter långa bussarna är tillverkade av nederländska VDL.

– Det är extra kul att få vara med och introducera en ny fossilfri bussflotta i området. Det bästa vi kan göra för miljön är att verka för att så många som möjligt väljer att resa kollektivt istället för med egen bil, genom att skapa en attraktiv och energieffektiv kollektivtrafik, säger Camilla Nordlund, affärschef i Västerbotten för Transdev Sverige AB, och fortsätter:

– De nya bussarna är ett led i det här arbetet. I Umeå har vi redan introducerat 35 elbussar. Vi tror att utvecklingen mot ett hållbart samhälle inte endast ska ske i storstäderna men också på landsbygden. Alla ska vara med på den här resan.



Källa: Transdev